Poetin tegen Rutte: roep om VN-tribunaal contraproductief

De Russische president Vladimir Poetin heeft premier Mark Rutte gezegd dat de Nederlandse wens voor een VN-tribunaal 'contraproductief' is. Ook noemt hij het voorstel 'voorbarig'. Dat heeft het Kremlin vandaag bekendgemaakt. Rutte belde met Poetin om over de oprichting van het tribunaal te spreken, dat de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 moet berechten.

Premier Mark Rutte tijdens zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, voorafgaand aan de opening van de Olympische Spelen.Beeld anp

Rusland heeft al verschillende keren laten blijken niets te voelen voor een dergelijk tribunaal. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei recent dat een tribunaal voor Moskou 'onacceptabel' is.

Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne hebben de VN-Veiligheidsraad maandag in New York gevraagd een tribunaal op te richten om degenen te vervolgen die verantwoordelijk zijn voor de MH17-ramp op 17 juli vorig jaar. De landen vinden dat een onafhankelijk tribunaal de beste manier zou zijn om gerechtigheid te krijgen voor de nabestaanden van de 298 slachtoffers.

Rutte heeft deze dagen meer contact met buitenlandse leiders om steun te zoeken voor de oprichting van het tribunaal, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. De Russische instemming met het VN-tribunaal is cruciaal: omdat Rusland een veto-recht heeft in de Veiligheidsraad, kan het land het tribunaal eenvoudig blokkeren. Het is vrijdag precies een jaar geleden dat het toestel van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om, onder wie 196 Nederlanders.

Premier Mark Rutte tijdens zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin, voorafgaand aan de opening van de Olympische Spelen in 2014.Beeld anp

Hoe groot is de kans op succes?

De Nederlandse regering heeft haar zinnen duidelijk gezet op een VN-tribunaal voor de MH17-ramp. Maar hoe groot is de kans op succes en zijn er meer opties? Lees hier de analyse van Volkskrant-journalist Rob Vreeken.

Aanklacht tegen Russische seperatistenleider

Nabestaanden van achttien passagiers van de MH17 hebben een aanklacht ingediend tegen de voormalige Russische seperatistenleider Igor Girkin bij een rechtbank in Chicago. Ze eisen 900 miljoen dollar. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. De nabestaanden houden Girkin persoonlijk verantwoord voor de aanval op het passagiersvliegtuig, omdat hij destijds leiding had over de rebellen in het gebied waar het vliegtuig neer werd gehaald. De advocaat van de nabestaanden maakt gebruik van de Amerikaanse wet die slachtoffers van marteling beschermt. Via die wet kunnen buitenlanders worden vervolgd in de Verenigde Staten.

De nabestaanden bestaan grotendeels uit Britten. De groep Nederlandse nabestaanden wachten het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) af voordat ze juridische stappen onderneemt.

De advocaat stelt dat de aanklacht deels bedoeld is om Rusland onder druk te zetten mee te werken aan een VN-tribunaal om de schuldigen te berechten.

Igor GirkinBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden