Poetin schort wapenverdrag op

De Russische president Vladimir Poetin heeft zaterdag een decreet getekend dat de naleving van het Verdrag over Conventionele Strijdkrachten in Europa (CFE) opschort...

ANP

De NAVO is ‘teleurgesteld’ over Poetins besluit, liet een woordvoerder zaterdag weten.Andere reacties kwamen van onder meer Duitsland en Polen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier sprak zaterdag zijn ‘grote bezorgdheid’ uit na de Russische opschorting. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken bracht naar buiten Poetins beslissing te ‘betreuren’.

Het verdrag dat aanvankelijk werd gesloten tussen NAVO-landen en het toenmalige Oostblok, stelt maxima aan de hoeveelheid conventionele wapens in Europa en regelt een aantal andere militaire zaken.

Afweersysteem
Moskou is boos over Amerikaanse plannen voor een afweersysteem tegen raketten dat ook in Polen en Tsjechië moet komen en over de weigering van NAVO-landen het CFE-verdrag te ratificeren zoals Rusland heeft gedaan.

Rusland heeft herhaaldelijk gedreigd het CFE-verdrag niet na te leven zo lang niet alle NAVO-landen het ratificeren. Poetin wil ook dat alle NAVO-landen tekenen, inclusief die bij de totstandkoming van het verdrag nog geen lid waren, zoals Estland, Letland en Litouwen.

He Russische ministerie van Buitenlandse Zaken haastte zich zaterdag om duidelijk te maken dat dit niet betekent dat Rusland een dialoog afwijst.

Ratificatie
Het CFE-verdrag werd in 1990 in de nadagen van de Sovjetunie in Parijs gesloten tussen de landen van de NAVO en het Warschaupact. Het werd in 1999 op een conferentie in Istanbul aangepast omdat de Sovjetunie niet meer bestond.

NAVO-landen stopten vervolgens met het ratificatieproces omdat de Russische Federatie zich niet aan de aangepaste afspraken zou houden. Zo eisten westerse mogendheden dat Rusland zijn troepen terugtrekt uit delen van Moldavië en Georgië.

Rusland houdt vol dat de problemen in die twee voormalige Sovjetrepublieken helemaal niets met het CFE-verdrag te maken hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden