Poetin noemt Irak-oorlog 'vergissing'

De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag na weken stilzwijgen een oorlog in Irak afgekeurd. Militaire actie tegen Saddam Hussein is 'een vergissing', die kan leiden tot 'vele slachtoffers en het destabiliseren van de hele internationale situatie', zei Poetin tegen enkele Tsjetsjeense islamitische geestelijken die bij hem in het Kremlin...

'Wij zijn in de kwestie-Irak altijd voor het zoeken naar vredelievende oplossingen geweest. En daar houden we aan vast', zei Poetin gisteren. Om de goede relatie met de VS niet op het spel te zetten, liet Poetin de woordvoering met betrekking tot Irak tot nu toe over aan zijn minister van Buitenlandse Zaken, Igor Ivanov. Die dreigde de afgelopen week meermalen met een veto in de Veiligheidsraad. Rusland probeerde zo te voorkomen dat de nieuwe Brits-Amerikaanse resolutie in stemming zou worden gebracht.

Ivanov hield de harde lijn gisteren vast. Toen bekend werd dat de nieuwe resolutie niet zou worden ingediend, zei hij: 'Het gebruik van geweld tegen Irak heeft, in relatie tot eerdere VN-resoluties, geen enkele legale basis.' Moskou heeft alle Russische staatsburgers die zich nog in Irak bevonden gisteren dringend opgeroepen het land te verlaten.

De naderende oorlog in Irak krijgt op de Russische televisie slechts bescheiden aandacht. In het 8-uur journaal van de staatszender RTR kwam het onderwerp pas na ruim een kwartier aan bod. De eerste vijftien minuten was er slechts aandacht voor het naderende referendum in Tsjetsjenië, op 23 maart. De zender zond integraal de toespraak uit waarin Poetin het Tsjetsjeense volk opriep vooral te gaan stemmen voor de nieuwe grondwet, voor een vreedzame toekomst.

Na een telefoontje met Chirac liet Poetin weten dat de Franse president en hij de diplomatieke inspanningen in het kader van de Verenigde Naties nog steeds willen voortzetten, hoezeer de situatie ook is verslechterd.

In een afzonderlijke verklaring waarschuwde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Dominique de Villepin, dat een oorlog tegen Irak 'ernstige gevolgen' zal hebben voor het Midden-Oosten en de rest van de wereld, zo melden de persbureaus. Van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad heeft Frankrijk zich het krachtigst verzet tegen het gebruik van geweld. President Chirac dreigde iedere resolutie die een oorlog tegen Irak mogelijk zou maken, te torpederen.

Hoewel China niet met zoveel woorden heeft aangekondigd dat het een geweldsresolutie met zijn veto zou treffen, is ook dat land tegen een oorlog. 'De algemene wens van de internationale gemeenschap is vrede en niet oorlog', zo liet de nieuwe Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Li Zhaoxing, gisteren weten aan zijn Amerikaanse en Britse ambtgenoot. 'Onze eerste zorg is de vrede in het Midden-Oosten.'

De voorzitter van de Europese Commissie, Romano Prodi, toonde zich 'heel bedroefd en ongerust over wat er nu gebeurt'. Hij riep alle betrokken landen op zich in te spannen alsnog een vreedzame oplossing te vinden.

Prodi sprak in elk geval niet namens EU-lid Denemarken. Dat liet weten een Brits-Amerikaans militair optreden tegen Irak te steunen, ook zonder nieuwe resolutie. Volgens Denemarken gaat het om de keus tussen dictatuur en democratie.

Canada verklaarde dat het niet zal deelnemen aan een oorlog tegen Irak die niet wordt ondersteund door een nieuwe VN-resolutie. Wel is de noorderbuur van de VS bereid mee te werken aan de wederopbouw van Irak na afloop van de oorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden