Poetin noemt heffing oneerlijk en gevaarlijk

'Oneerlijk, onprofessioneel en gevaarlijk', zo noemt president Poetin de verplichte heffing op Cypriotische rekeninghouders die als voorwaarde is gesteld voor een Europees hulppakket. Premier Medvedev spreekt over 'de confiscatie van buitenlandse tegoeden'.

VAN ONZE CORRESPONDENT ARNOUT BROUWERS

MOSKOU - Nog maar een paar maanden geleden pleitte president Poetin hartstochtelijk voor de 'de-offshore-isering' (een woord dat ook in de Russische taal niet bestaat) van de Russische economie, maar zo zal hij het zich niet hebben voorgesteld.

Russische banken hebben volgens het agentschap Moody's ongeveer 9 miljard euro gestald op Cypriotische rekeningen, bedrijven en particulieren nog eens 14,5 miljard euro.

Van het geschatte totaal van 53,5 miljard euro aan Cypriotisch 'spaargeld', nemen Russen dus bijna 45 procent voor hun rekening. 'Russen hebben in een dag tot 3,5 miljard dollar verloren', concludeerde de Russische editie van Forbes.

Minister van Financiën Anton Siloeanov liet gisteren weten dat Moskou niet geconsulteerd was en dat dit invloed zou kunnen hebben op de onderhandelingen tussen Cyprus en Rusland over zachte kredieten. 'We hadden een afspraak met onze collega's uit de eurozone dat we onze acties zouden coördineren', zei Siloeanov.

Volgens de Russische oligarch Aleksandr Lebedev, die zegt zelf nauwelijks geraakt te worden door de heffing, 'hebben alleen de bolsjewieken tijdens de oorlog zich aan zulke praktijken bezondigd'. De expert Pavel Medvedev noemde de spaardersheffing 'een barbaarse daad van Sovjet-niveau'.

De grote Russische voorliefde om geld op Cyprus te stallen of te circuleren - en het vermoeden dat het hier vaak gaat om witwassen van geld gaat - zou een belangrijke reden zijn geweest voor de Noord-Europese ministers van Financiën om in dit geval de bijzondere spaardersheffing te eisen.

'Het is verdacht dat de Russische investeringen in Cyprus zo hoog zijn en dat Cyprus de op een na grootste buitenlandse investeerder is in Rusland', stelde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble in januari. Een Duits inlichtingenrapport waarschuwde eerder voor reddingsacties waarvan 'Russische oligarchen, zakenlieden en maffiosi' het meest zouden profiteren.

Op Russische internetfora werden weinig tranen geplengd om 'Zwarte Maandag'. 'Al het geld daar is gestolen, dus wat voelen wij ons vandaag rot voor de dieven', luidde een typische bijdrage.

Een Russische senator probeerde een positieve zwaai aan het nieuws te geven met de oproep vanaf nu Russisch geld toch vooral in Rusland te stallen. Maar dat zal niet gebeuren, meent de politicoloog Aleksandr Podoprigora. 'In Cyprus verliezen Russen nu 10 procent van hun geld, in Rusland kunnen ze alles verliezen - en ook nog in de cel belanden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden