Poetin moet wereld bij regeling Kaukasus betrekken

Jan Limbeek heeft een punt als hij stelt dat het simpelweg onafhankelijkheid verlenen aan Tsjetsjenieen oplossing biedt voor de immense problemen waar de Kaukasus door wordt geteisterd (Forum, 7 september)....

Maar Limbeek kan moeilijk volhouden dat de weg die president Poetin sinds 1999 is ingeslagen, na een reeks bomaanslagen waarvan overigens nooit is aangetoond dat die door Tsjetsjenen zijn gepleegd, een oplossing wel dichterbij brengt. Moskous nieuwe stroman Alchanov geniet, ondanks zijn klinkende verkiezings-'overwinning' van enkele weken geleden, behalve bij de Kadyrov-clan geen enkele autoriteit onder de Tsjetsjenen.

De oorlog woedt voort, en eist dagelijks slachtoffers onder zowel de Tsjetsjenen als onder de ongelukkige Russische soldaten die hierheen gestuurd zijn en hun machteloze woede richten tegen de bevolking die tussen twee vuren zit. De woede die dat weer onder de Tsjetsjenen teweegbrengt zet enkelingen (bij voorbeeld 'zwarte weduwen' wier man of ander familielid is vermoord) aan deel te nemen aan een afschuwelijke terreuractie als in Beslan. Waarna de Osseti weer een aanleiding hebben hun woede te richten op buurvolken als de Tsjetsjenen en Ingoesjeten.

Er is geen simpele oplossing voor het conflict in TsjetsjeniMaar wil Rusland proberen daar tenminste naar toe te werken, dan heeft het daarvoor een bredere basis nodig dan alleen Kadyrovs en Alchanovs: zowel onder de Tsjetsjenen, misschien ook een deel van de rebellen, als in de buitenwereld. Bij mijn weten heeft Rusland nooit geprobeerd de internationale gemeenschap serieus in een oplossing te betrekken; ook de recente bespreking van de gijzelingsactie in Beslan in de Veiligheidsraad was daar niet op gericht.

Pas als de internationale gemeenschap afwijzend heeft gereageerd op zodanige initiatieven van Poetin (en ik hoop niet dat de wereld zich zo kortzichtig zal gedragen), heeft Limbeek reden om kritiek op Poetins Tsjetsjenieleid 'hol' te noemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden