Poetin meldt 'bevrijding' van Grozny

De Russische interim-president Vladimir Poetin heeft zondag verklaard dat 'de militaire operatie om Grozny te bevrijden' voorbij is. Hij zei dat het laatste rebellenbolwerk in de Tsjetsjeense hoofdstad, de wijk Zavodskoj, door de Russische troepen is ingenomen....

AFPAP en Reuters

De Tsjetsjenen zouden bij de zware gevechten om de hoofdstad en hun terugtocht ruim 1500 mensen hebben verloren. Er zijn nog ongeveer duizend Tsjetsjeense strijders in Grozny, maar die vormen volgens Moskou geen directe bedreiging meer.

In de nasmeulende, verwoeste stad bevinden zich vermoedelijk nog tienduizenden uitgehongerde Tsjetsjeense burgers. De hoogste Russische vertegenwoordiger in Tsjetsjenië, Kosjman, heeft toegegeven dat er voorlopig geen geld is om Grozny weer op te bouwen.

De Tsjetsjeense rebellen hebben zich in dorpen ten zuidwesten van Grozny gehergroepeerd. In de bergen in Zuid-Tsjetsjenië bevinden zich nog duizenden rebellen, volgens Moskou zijn het er zevenduizend.

De commandanten te velde Sjamil Basajev en Wasja Arsanov kondigden dit weekeinde op de Tsjetsjeense televisie de 'totale oorlog' af tegen Moskou. De twee beweerden dat de menselijke en materiële reserves van de rebellen toereikend zijn 'voor nog eens vijftig jaar oorlog'. De Russische televisie toonde beelden waarop te zien was dat Basajev, staatsvijand nummer een voor Moskou, zijn rechtervoet bij de aftocht uit Grozny had verloren.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zei zaterdag in Moskou op de hoogte te zijn van minstens 22 gevallen waarbij Russische troepen inwoners van Grozny hebben vermoord, aldus de New York Times. Er wordt een onderzoek ingesteld naar nog eens veertien meldingen. De moorden zouden gepleegd zijn door wraakzuchtige soldaten die ontdaan waren over de grote verliezen in hun eenheden, maar ook door plunderaars.

Tsjetsjeense burgers meldden dat Russische militairen standrechtelijke executies uitvoerden en volop plunderden in Grozny. Ook na het breken van het verzet van de rebellen gingen de Russen daarmee door.

De Russische tv gaf dit weekeinde een beeld van gruwelijke taferelen die zich zouden hebben afgespeeld bij de Tsjetsjeense uitbraak uit Grozny. De Russische generaal Sjamanov vertelde trots dat de rebellen in een val waren gelokt. Een Russische agent die zich voordeed als verrader, was bereid voor honderdduizend dollar de Tsjetsjenen een 'veilige weg' door de mijnenvelden te wijzen.

Tot grote verbazing van de Russische legertop hapten de Tsjetsjenen toe. Wat volgde was een bloedbad onder de rebellen die probeerden door de mijnenvelden te vluchten. Die waren een gemakkelijke prooi voor Russische sluipschutters of stapten op mijnen. Enkele opstandelingen offerden zich op door dwars door de mijnenvelden te rennen en zo de weg vrij te maken. Ook de belangrijkste Tsjetsjeense commandanten gingen volgens Russische media hun mannen voor bij deze bloedige tocht. Een aantal krijgsheren sneuvelde, en Basajev verloor een voet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden