Poetin mag slapen bij de familie Bush

De Russische president Vladimir Poetin is zondag aangekomen in de Amerikaanse staat Maine voor informeel overleg met zijn gastheer George W....

Van onze correspondent Diederik van Hoogstraten

De nucleaire intenties van Iran staan hoog op de agenda, evenals het geplande raketschild in Europa en de onafhankelijkheid van Kosovo. De meningsverschillen tussen de twee landen zijn op deze gebieden hoog opgelopen.

Poetin is de eerste buitenlandse leider die is uitgenodigd in Kennebunkport, het buitenverblijf van de familie Bush in het noordoosten van de VS. Volgens de Russen en Amerikanen duidt dit op Bush’ respect voor zijn Russische evenknie, ook al heeft Poetin het Amerikaanse buitenlandbeleid vergeleken met dat van de nazi’s, toen hij vorige maand over ‘nieuwe dreigingen’ sprak.

Kort na zijn aantreden in 2001 was Bush vol lof over Poetin. De Amerikaanse president zei toen dat hij ‘een indruk van zijn ziel’ had gekregen, nadat hij Poetin in de ogen keek.

Dat zielsverwantschap hield geen stand, mede door de felle Russische kritiek op de Irakoorlog. De afgelopen maanden vielen er zulke harde woorden dat minister Condoleezza Rice waarschuwde dat ‘de verhouding vrij moet blijven van overdreven retoriek’.

De ontmoeting biedt een laatste mogelijkheid om de relatie vlot te trekken. ‘Maar de verwachtingen moeten bescheiden blijven’, zei de voormalige regeringsadviseur Steven Pifer in The Washington Post.

Vrijdag sprak Nicholas Burns, onderminister van Buitenlandse Zaken, met zijn Russische collega over Iran. De VS willen dat de VN de sancties tegen Iran nog deze maand aanscherpen, wat onmogelijk is zonder Russische steun.

Het Europese raketschild zal zeker aan de orde zal komen. Ook hierover is eind vorige week al in stilte overlegd tussen Amerikaanse en Russische delegaties.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden