Poetin maant Kiev: wees terughoudend

President Poetin van Rusland heeft de Oekraïense autoriteiten opgeroepen 'geen onherstelbare' stappen te ondernemen. Daarmee doelde hij kennelijk op de waarschuwing van Kiev aan pro-Russische activisten in het oosten van Oekraïne dat zij 48 uur hebben om hun bezettingsacties te staken.

KIEV/MOSKOU - Minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov liet gisteren weten dat Kiev bereid is te praten met de betogers die zich in overheidsgebouwen in Donetsk en Loegansk hebben verschanst. Anders zullen de autoriteiten met geweld een einde aan de bezettingsacties maken, waarschuwde hij.


Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat de pro-Russische activisten van zins zijn zich over te geven. 'We zijn niet bereid onze wapens in te leveren, zoals van ons wordt geëist. We hebben niets te verliezen', zei Oleg Desjatnikov, een van de bezetters van het kantoor van de Oekraïense veiligheidsdienst in Loegansk.


Een andere bezetter riep Poetin op hen niet in de steek te laten. 'Als u ons verliest, bent u de laatste kans kwijt om een goede buur te krijgen', zei hij.


De Oekraïense regering is bang dat optreden tegen de bezetters zal uitlopen op bloedvergieten, met als risico dat Moskou dat zal aangrijpen om te interveniëren.


De Amerikaanse regering beschuldigt Rusland ervan dat het achter de acties zit en erop uit is het oosten van Oekraïne in te nemen, net als met de Krim gebeurde. Moskou verzekerde gisteren nog eens dat 'de VS en Oekraïne geen reden tot zorgen hebben'. Volgens de Russische onderminister van Defensie Anatoli Antonov verspreidt de NAVO opzettelijk 'griezelverhalen' over de Russische troepenconcentraties langs de Oekraïense grens om te voorkomen dat Oekraïne de betrekkingen met Moskou 'normaliseert'.


Rusland en Oekraïne overleggen volgende week in Wenen met de VS en de Europese Unie over de crisis. Maar de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov liet alvast weten dat het overleg alleen zin heeft als het gaat over een grondwetswijziging in Oekraïne. Rusland wil dat Oekraïne een federale structuur invoert, waarbinnen de Russischtalige gebieden een verregaande mate van autonomie krijgen.


Volgens Lavrov mogen de besprekingen in ieder geval niet gaan over de bilaterale betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne.


Aanvankelijk eiste Moskou dat ook vertegenwoordigers uit de oostelijke regio's aan het overleg zouden deelnemen, maar het is niet duidelijk of Rusland daar nog steeds aan vasthoudt. De interim-regering in Kiev heeft al laten weten dat die eis onaanvaardbaar is.


President Poetin voerde woensdag de druk op Kiev op met de waarschuwing dat Oekraïne voortaan mogelijk vooruit moet betalen voor de Russische gasleveranties. Volgens premier Medvedev heeft Kiev nog twaalf miljard euro schuld aan Rusland.


Poetin gaf zijn ministers tegelijkertijd de opdracht een plan uit te werken voor het vervangen van importgoederen uit Oekraïne. 'Rusland erkent de huidige autoriteiten in Kiev niet, maar gaat nog steeds door met het subsidiëren van de Oekraïense economie met honderden miljoenen, zelfs miljarden dollars. Die situatie kan natuurlijk niet eeuwig voortduren', aldus Poetin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden