Poetin maakt op Albright indruk
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright heeft kunnen kennismaken met Ruslands nieuwe sterke man, interim-president Poetin. Ze hoopte tijdens haar bezoek aan Rusland het antwoord te vinden op de grote vraag van alle kremlinologen: wie is Vladimir Poetin?...
Albright was onder de indruk van de president. 'Ik vond hem een uitstekende, goed geïnformeerde gesprekspartner', zei ze na afloop van de kennismaking. Hun gesprek duurde drie uur in plaats van de geplande veertig minuten ('een protocollaire sensatie', vond de Russische tv). Maar, zo waarschuwde ze, 'het is belangrijk af te wachten wat hij doet.'
Albright was in Moskou om Poetin te overtuigen van de noodzaak van onderhandelingen met de Tsjetsjenen, en van de redelijkheid van de Amerikaanse wens het ABM antiraket-verdrag te herzien. Maar Albright kreeg van de interim-president in beide gevallen een beleefd maar beslist njet.
In zijn welkomstwoord zei Poetin dat 'Rusland de VS als haar belangrijkste partner ziet', ook al verschillen Moskou en Washington van tijd tot tijd van mening over 'een serie internationale vraagstukken'. Poetin echode de opvatting die voor het eerst te berde werd gebracht door zijn politieke rivaal, ex-premier Primakov, dat Rusland streeft naar een wereld zonder overheersende supermachten.
De Amerikanen grepen het bericht dat de Tsjetsjeense rebellen Grozny aan het Russische leger laten aan om nog eens te pleiten voor een politieke oplossing van het conflict. Albright waarschuwde Poetin dat Rusland de oorlog in de Kaukasus niet met militaire middelen kan winnen. 'Rusland probeert een tijger te temmen', zei ze. Maar Poetin hield voet bij stuk. 'Ik denk niet dat een politieke oplossing voor Tsjetsjenië dichterbij is gekomen', moest Albright toegeven.
De Russen bleven zich ook verzetten tegen de aanpassing van het ABM-verdag uit 1972. De VS willen een ruimteschild - een soort uitgeklede versie van Star Wars - om zich te verdedigen tegen lange-afstandsraketten van internationale paria's als Noord-Korea en Iran. Moskou is bang dat de afschrikkende werking van de eigen kernmacht daardoor afneemt.
De anti-Amerikaanse gevoelens onder de Russen, die tijdens de NAVO-luchtaanvalllen op Joegoslavië hun hoogtepunt bereikten, zijn enigszins weggeëbd. Een paar honderd vergrijsde communisten waren de enigen die protesteerden tegen het bezoek van 'Madame Oorlog'. Van de Russen is 65 procent het volgens een bliksemenquête van radio Echo Moskvy met de vriendelijke opstelling van Poetin eens.