Poetin maakt de Krim officieel onderdeel van Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft vandaag zijn handtekening gezet onder de wet die de inlijving van de Krim bij Rusland mogelijk maakt. De annexatie van het schiereiland is daarmee voltooid.

redactie
Poetin ondertekent de wet die de annexatie van de Krim een feit maakt met links van hem Sergei Nariesjkin, voorzitter van de Doema en Valentina Matviyenko (L), hoofd van de Federatieraad Beeld reuters
Poetin ondertekent de wet die de annexatie van de Krim een feit maakt met links van hem Sergei Nariesjkin, voorzitter van de Doema en Valentina Matviyenko (L), hoofd van de FederatieraadBeeld reuters

De Federatieraad, de Russische Eerste Kamer, ging eerder op de dag al akkoord met de toetreding van de Krim tot Rusland. De inwoners van de Krim stemden zondag tijdens een referendum massaal voor aansluiting. Dinsdag ondertekende de Russische president Vladimir Poetin een verdrag over de aansluiting. De Doema, de Russische Tweede Kamer, bekrachtigde dit donderdag. De toestemming van de Federatieraad was de laatste horde. Met het ondertekenen van de wet is de aansluiting een feit.

Associatieverdrag
Eerder op de dag maakten de Europese Unie en Oekraïne in Brussel bekend de onderlinge banden te versterken. Tijdens een plechtige ceremonie ondertekenden de 28 EU-regeringsleiders en de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek in Brussel een akkoord voor nauwere politieke samenwerking.

Met het ondertekenen van het akkoord, betuigt de EU nogmaals solidariteit met het Oekraïense volk, aldus Europees president Herman Van Rompuy. 'Dit erkent de wil van de mensen van Oekraïne om in een land te leven dat door waarden en door democratie geregeerd wordt, waar de rechtsstaat heerst en waar alle burgers in de nationale welvaart kunnen delen', aldus Van Rompuy.

Het akkoord maakt deel uit van een uitvoerig associatieverdrag, waarin ook intensievere economische samenwerking is afgesproken. Het was precies het associatieverdrag dat de gevluchte oud-president Janoekovitsj niet wilde ondertekenen en leidde tot de protesten in Oekraïne.

Het is de bedoeling dat het hele samenwerkingsverdrag, dat de weg vrijmaakt voor een vrijhandelsakkoord, na de Oekraïense verkiezingen wordt ondertekend. En alleen als de gekozen nieuwe regering ook voor toenadering tot de EU kiest.

De Oekraïense premier sprak van een historische dag voor Oekraïne. 'Wij willen bij de grote Europese familie horen', zei Jatsenjoek. Voor de economie van Oekraïne betekent dit verdrag veel, aldus Jatsenjoek. Die zal een flinke impuls krijgen omdat de handel met de EU soepeler wordt, verwacht hij.

Sancties
Over zware economische sancties tegen Rusland zijn de EU-leiders het niet eens geworden. Duitsland, Polen, Groot-Brittannië en de Baltische staten kiezen voor een harde lijn terwijl Nederland, Spanje, Italië en Griekenland vrezen dat het conflict hierdoor zal escaleren en het bedrijfsleven ernstige schade zal opleveren. Zo maakte de Duitse minister van Defensie, Frank-Walter Steinmeier, vandaag bekend alle militaire samenwerking met de Russen voor in ieder geval de maanden maart en april op te schorten. Volgens medewerkers van het Franse ministerie van Defensie staat Frankrijk klaar om gevechtsvliegtuigen naar Polen en de Baltische staten te sturen.

De Verenigde Staten besloten gisteren meer individuen uit Rusland op hun sanctielijst te plaatsen vanwege de inlijving van de Krim, die nu echt onderdeel van Rusland is. De Federatieraad, de Russische Eerste Kamer, heeft vandaag ingestemd met de toetreding van de Krim tot Rusland.

De Russische president Poetin ziet vooralsnog geen noodzaak voor een Russische reactie op de uitbreiding van Amerikaanse sancties tegen Russische personen, zei hij vandaag tegen de presidentiële veiligheidsraad. Wel zal Poetin er naar eigen zeggen alles aan doen de Bank Rossiya, een van de Russische banken die op de Amerikaanse zwarte lijst staat, te beschermen tegen de sancties. De bank heeft volgens hem niets te maken met de situatie op de Krim. Hij verklaarde dat hij ook gewoon zijn salaris op die bank laat storten en zijn geld daar laat staan.

Rossiya is een private bank waar een oude vriend van Poetin, Yoeri Kovaltsjoek, aan het hoofd van de organisatie staat. Naast Poetin hebben ook hooggeplaatsten Russen uit de naaste omgeving van de president hun vermogen bij de bank gestald.

President Vladimir Poetin Beeld getty
President Vladimir PoetinBeeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden