Poetin kondigt terugtrekking aan van Russische militairen Syrië

De Russische president Poetin heeft maandag verrassend aangekondigd dat er een begin zal worden gemaakt met de terugtrekking van de Russische militairen uit Syrië. Vanaf dinsdag moet 'het belangrijkste deel' van de troepenmacht worden teruggetrokken. Volgens Poetin kunnen de militairen weer naar huis komen omdat ze voor een groot deel hun doeleinden hebben bereikt.

Poetin. Beeld epa

Het besluit van Poetin komt totaal onverwacht. Of het betekent dat alle Russische vliegtuigen ook echt naar huis terugkeren, is onduidelijk. Rusland heeft zo'n zestig gevechtsvliegtuigen gestationeerd in het noordoostelijke Latakia.

Ook is onduidelijk wanneer de terugtrekking moet zijn afgerond. Als alle Russische gevechtsvliegtuigen huiswaarts keren, kan Moskou de Syrische regering niet meer helpen mocht het vredesoverleg met de oppositie in de komende weken op niets uitlopen.

De Syrische president Bashar al-Assad zei na Poetins aankondiging dat een deel van de Russische luchtmacht-eenheid voorlopig in het land zal blijven. Hij zei dat de gedeeltelijke terugtrekking 'in lijn was met de situatie op de grond'. Volgens Assad hebben de Russische bombardementen geleid tot 'overwinningen op het terrorisme'.

Een woordvoerder van het Kremlin zei dat Poetin president Assad had gebeld om hem op de hoogte te stellen van het opmerkelijke Russische besluit. De Russische president zou Assad op het hart hebben gedrukt dat zo snel mogelijk een politieke oplossing moet worden bereikt om het bloedvergieten te beëindigen.

Poetin zei dat de Russische strijdkrachten de voorwaarden voor het vredesoverleg hebben geschapen en het staakt-het-vuren mogelijk hebben gemaakt dat nu sinds weken van kracht is in Syrië. De marine- en luchtmachtbases die Rusland in Syrië hebben gebruikt, blijven volgens Poetin functioneren zoals die dat eerder ook deden.

De Syrische oppositie reageert voorzichtig op de aankondiging en wil vooral weten hoe ver de terugtrekking gaat. 'Als het ook een einde van de luchtbombardementen omvat, dan zal dit de crisis in zijn geheel veranderen', aldus Munzer Makhous, woordvoerder van HCN, het onderhandelingscomité voor de Syrische oppositie.

Vredesoverleg

De Russische president kondigde de terugtrekking aan tijdens een bijeenkomst met zijn ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken. Rusland moet zich nu intensief op het vredesoverleg storten, aldus Poetin.

Hij gaf zijn ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht de Russische rol bij de vredesbesprekingen uit te breiden zodat de burgeroorlog snel kan worden beëindigd.

'Eerst zien, dan geloven. Maar het zou een positieve stap kunnen zijn.' Zo reageerde minister van Buitenlandse Zaken Koenders maandagavond in Brussel op het nieuws. 'Het is wel een teken, hij zal het niet voor niks zeggen. Maar nogmaals, eerst zien. Het zou een positieve stap kunnen zijn als er daadwerkelijk druk wordt uitgeoefend op Assad en de aan hem gelieerde groepen om het staakt-het-vuren te respecteren en constructief aan de onderhandelingen deel te nemen.'

Ondergang
Rusland greep eind september met eerst zo'n dertig gevechtsvliegtuigen in om de Syrische president Assad voor de ondergang te behoeden. Assad beheerste na vijf jaar burgeroorlog nog nauwelijks een zesde van het grondgebied met zijn uitgeputte en uitgedunde strijdkrachten. Met Russische luchtsteun wist het leger belangrijke terreinwinst te boeken in het noordoosten van het land.

Het staakt-het-vuren in Syrië trad in werking op 27 februari, waarna de regering en de diverse strijdgroepen tientallen vrachtwagens met hulpgoederen belegerde gebieden lieten binnengaan.

De gesprekken moeten vandaag hervat worden. De partijen troffen elkaar voor het laatst op 3 februari, toen de onderhandelingen gestaakt werden vanwege een luchtaanval op Aleppo door de regering en de Russen.

Aleppo, keerpunt in de oorlog

Het ingrijpen door de Russen in de Syrische burgeroorlog gaf de strijd een beslissende wending. Wie bestrijdt wie op de strategische plaatsen in het noordwesten van Syrië? Lees dit stuk van Buitenland-redacteur Rob Vreeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden