Poetin kiest nieuwe hoofdrol

President Vladimir Poetin zal bij de Doemaverkiezingen in december lijsttrekker zijn voor de machtspartij Verenigd Rusland. Hij acht een toekomstige rol als premier ‘geheel realistisch’, al is het nog ‘te vroeg om erover na te denken’....

Met deze aankondiging tijdens een congres van Verenigd Rusland, de ‘partij van de macht’ die momenteel een tweederde meerderheid in de Doema heeft, bevestigde Poetin dat hij een belangrijke politieke rol zal blijven spelen na zijn aftreden als president, volgend jaar maart. De eerste reacties van politieke experts en uit het zakenleven waren eensluidend: Poetin blijft de facto aan de macht.

Poetin wees opnieuw een derde presidentstermijn af. ‘Ik denk dat het amenderen van de grondwet omwille van een persoon, zelfs al vertrouw ik hem volkomen, fout zou zijn.’

Voorwaarden
Na de presidentsverkiezingen van volgend jaar maart zou Poetin wel premier willen worden als er aan twee voorwaarden wordt voldaan. Verenigd Rusland moet de verkiezingen winnen en de nieuwe president moet een ‘fatsoenlijk, capabel en modern persoon’ zijn, ‘met wie ik als een team kan samenwerken’.

De kans dat aan beide voorwaarden wordt voldaan, is groot. Verenigd Rusland, dat aan het begin van Poetins presidentschap op zijn instigatie werd opgericht, schommelde tot gisteren rond de 50 procent in de peilingen. Maar met Poetin als lijsttrekker zal de partij makkelijk tweederde van de stemmen behalen – genoeg om de grondwet te kunnen veranderen.

Open strijd
Ook de keus van de nieuwe president ligt volgens waarnemers in Poetins handen. Hoewel hij hamert op een open strijd, maakt alleen de kandidaat die door Poetin wordt gesteund een kans. Tot voor kort golden de twee eerste vicepremiers Ivanov en Medvedev als belangrijkste kanshebbers.

Maar na zijn verrassende benoeming tot premier vorige maand, geldt de 66-jarige technocraat Viktor Zoebkov als serieuze mededinger. Diens gebrek aan een eigen machtsbasis in het Kremlin, samen met zijn blinde loyaliteit aan Poetin, maken hem tot de perfecte stroman van een eventuele ‘premier Poetin’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden