Poetin: Kerry liegt over Syrië

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry uitgemaakt voor leugenaar. Die titel verdient Kerry volgens Poetin met zijn ontkenning van het aandeel van Al-Qaida in de strijd tegen de Syrische president Bashar Assad.

Redactie
Een Russisch oorlogsschip. Beeld reuters
Een Russisch oorlogsschip.Beeld reuters

Poetin wees er in een toespraak voor de Russische mensenrechtenraad op dat Kerry wist dat het met Al-Qaida verbonden Nusrafront in Syrië opereert. Dat was voor de Russische president een onaangename verrassing, zei hij. 'We gaan er vanuit dat (de Amerikanen, red.) fatsoenlijke mensen zijn, maar hij liegt en hij weet dat hij liegt. Dat is triest.'

Poetin herhaalde nog eens dat ieder militair optreden tegen Syrië dat het fiat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ontbeert een daad van agressie zou betekenen.

Raketten
Rusland heeft naar eigen zeggen bewijs dat raketten waarmee chemische wapens in maart in Syrië werden ingezet, lijken op raketten die door rebellen in Syrië worden gemaakt en ingezet. Moskou suggereert daarmee impliciet dat opstandelingen in maart dit jaar in de stad Aleppo chemische wapens hebben ingezet. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bracht de bevindingen van een niet bij naam genoemde expert woensdag naar buiten.

Rusland zei eerder woensdag dat er 'meningen' zijn dat rebellen met banden met terreurbeweging al-Qaeda de chemische wapens hebben ingezet. Volgens Rusland worden de Russische bevindingen genegeerd door landen die het Syrische regime de schuld geven van de gasaanval. Zij zouden bewijzen van het tegendeel bewust afzwakken.

Waterdicht
Voordat Rusland steun aan een resolutie overweegt, moet er de volgens Russische president Vladimir Poetin waterdicht bewijs zijn dat de regering van de Syrische president Bashar al-Assad gifgas heeft ingezet.

De heeft het Westen woensdag opnieuw gewaarschuwd niet op eigen houtje militaire actie te ondernemen tegen Syrië. Als vast komt te staan dat het Syrische regime chemische wapens heeft ingezet, sluit hij steun van Rusland aan een VN-resolutie voor militaire actie tegen Syrië niet uit. Een aanval zonder VN-mandaat zou 'agressie' zijn, aldus Poetin.

Hoewel westerse landen zeggen dat ze dat bewijs hebben, heeft dat Rusland tot op heden niet kunnen overtuigen. 'We hebben geen gegevens dat die chemische stoffen - het is nog niet duidelijk of het chemische wapens waren of simpelweg wat schadelijke chemische stoffen - wel zijn gebruikt door het officiële regeringsleger', aldus de Russische president eerder woensdag.

Poetin liet ook weten dat Rusland contracten voor wapenleveranties aan Syrië zal nakomen. Hij zei wel dat onderdelen van de moderne luchtafweerraketten van het type S-300 weliswaar zijn geleverd, maar dat het contract is opgeschort. Er zouden problemen zijn met de betalingen. Met name Israël is fel gekant tegen de levering. Het land beschouwt de raketten als een bedreiging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden