Poetin: Iran denkt nog na over aanbod

Teheran heeft volgens de Russische president Vladimir Poetin de mogelijkheid nog niet uitgesloten om uranium te gaan verrijken op Russisch grondgebied....

Van onze correspondente Corine de Vries

Na een ontmoeting met de nieuwe Duitse bondskanselier Angela Merkel liet Poetin weten dat Rusland in de zorgen rond Irans nucleaire ambities ‘heel dicht bij’ de EU en de VS staat. De internationale gemeenschap is er fel op tegen dat Iran weer met het verrijken van uranium begint, uit vrees dat het land kernwapens zal ontwikkelen.

Iran was een van Merkels belangrijkste gespreksonderwerpen tijdens haar eerste officiële bezoek aan het Kremlin. Zowel in Duitsland als in Rusland werd gespannen gekeken naar het karakter van deze ontmoeting, omdat Merkels voorganger Gerhard Schröder een persoonlijke vriend van Poetin was. Poetin hielp hem in december zelfs aan een nieuwe baan, toen Schöder een topfunctie aangeboden kreeg bij het consortium dat de omstreden gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland gaat aanleggen.

Merkel, opgegroeid in het communistische Oost-Duitsland waar Poetin in de jaren ’80 als KGB-officier diende, sprak ruim twee uur met de Russische president, in het begin zonder tolk. Merkel is de eerste bondskanselier die goed Russisch spreekt – het was haar favoriete schoolvak – en Poetin spreekt vloeiend Duits. Beide leiders oogden welwillend, maar de sfeer van ouwe-jongens-krentenbrood ontbrak.

Symbolisch voor de nieuwe benadering: de bondskanselier maakte gisteren tijdens haar slechts zes uur durende bezoek ook tijd vrij voor een gesprek met vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties. Die maken zich grote zorgen over een nieuwe Russische wet die de staatscontrole op non-gouvernementele organisaties vergroot. Deze wet is door het parlement aangenomen maar moet nog door Poetin worden getekend.

Merkel zei na afloop van haar ontmoeting met Poetin dat zij haar ‘irritatie’ over de wet ter sprake heeft gebracht. ‘Wij zullen de uitvoering van deze wet nauwgezet volgen, en controleren of ngo’s hun werk kunnen blijven doen.’ Poetin bedankte haar en de Duitse media voor hun belangstelling voor deze binnenlandse politiek. ‘We zullen ons best doen deze wet geen schade te laten aanrichten. Integendeel, Rusland heeft belang bij de aanwezigheid van ngo’s en zal die ook steunen.’

Poetin benadrukte dat Rusland een betrouwbare energieleverancier voor het Westen zal blijven. Het dispuut met Oekraïne begin dit jaar, dat de gasleveranties aan Europa deed haperen, berustte volgens de Kremlinleider op een eenmalige ‘miscommunicatie’.

Merkel liet weten dat ze met Poetin niet op ieder terrein overeenstemming heeft bereikt, maar ze benadrukte het belang van een sterke band tussen beide landen. Merkel uitte tijdens haar verkiezingscampagne vaak kritiek op Schröders ‘speciale relatie met Poetins Rusland’.

Natuurlijk zal de relatie tussen Merkel en Poetin er anders uitzien dan de hechte vriendschap tussen Gerhard en Vladimir, zo analyseerde de liberale krant Kommersant gisteren. ‘Maar in werkelijkheid verandert er niks in het Duitse beleid ten opzichte van Rusland. De prijs zou te hoog zijn.’

Rusland is een van Duitslands belangrijkste handelspartners – vorig jaar bedroeg de totale handel 37 miljard euro. Meer dan 4800 Duitse bedrijven investeren in Rusland. Merkel heeft ongetwijfeld ook gelobbyd voor het Europese Airbus, dat op het punt staat een miljardencontract binnen te halen voor het leveren van vliegtuigen aan Aeroflot.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden