Poetin: 'Ik buig niet voor het Westen'

De Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens zijn jaarlijkse rede tot het parlement de annexatie van de Krim en de bemoeienissen met de crisis in Oekraïne nogmaals verdedigd.

De Russische president Poetin tijdens de speech. Beeld reuters

Het agressieve buitenlandbeleid dat Rusland de afgelopen tijd heeft gevoerd is volgens Poetin noodzakelijk voor het voortbestaan van het land.

Rusland annexeerde in maart de Krim, het schiereiland in het zuidoosten van Oekraïne. Het Westen beticht Poetin er daarnaast van de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne in woord en daad te steunen.

Volgens Poetin is de Krim voor Rusland 'van heilige betekenis, nu en voor altijd'. De aansluiting bij Rusland is volgens hem volledig in overeenstemming met het volkerenrecht. Wat in het oosten van Oekraïne gebeurt, bevestigt volgens de president 'de juistheid van onze houding'.

Westerse 'onderwerpingspolitiek'

Poetin zei verder dat hij niet zal buigen voor de 'onderwerpingspolitiek' van het Westen: 'Voor veel Europese landen lijken soevereiniteit en nationale trots vergeten concepten. Een luxe', zei Poetin. 'Voor de Russische Federatie is het een noodzakelijke voorwaarde voor haar voortbestaan. We zullen soeverein zijn, of we zullen uiteenvallen in deze wereld. En andere landen moeten dat natuurlijk ook inzien.'

De Russische president gaf echter ook aan dat hij niet voor 'het pad van isolatie kiest' en dat hij wil samenwerken met de VS en Europa, ondanks de crisis in en over Oekraïne.

'Sancties maken Rusland sterker'

De westerse sancties tegen het land zouden Rusland juist vooruit helpen, meent hij. Volgens Poetin dragen de sancties er onder meer toe bij dat Rusland weer zelfvoorzienend wordt. Het financiële systeem van het land zou daarbij niet afhankelijk moeten zijn van buitenlandse financiers.

De president beloofde dat Russen die geld dat ze in het buitenland hebben geparkeerd weer terugbrengen naar Rusland 'carte blanche' krijgen. Wie zijn geld terugbrengt, zal niet worden lastiggevallen door de autoriteiten met vragen en hoeft ook niet aan te tonen waar dat geld vandaan komt.

Poetin riep de centrale bank van Rusland op om speculanten die de waarde van de roebel onderuit halen hard aan te pakken. 'De autoriteiten weten wie de speculanten zijn. Daarbij hebben we de instrumenten in handen om hen te beïnvloeden.'

De uitspraken van de Russische president Vladimir Poetin over de Krim dragen volgens Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) absoluut niet bij aan de verbetering van de situatie. Poetin zei vandaag dat de Krim voro Rusland voor altijd van 'heilige betekenis' is en dat de aansluiting bij Rusland volledig in overeenstemming is met het volkerenrecht.

Een Russische man kijkt naar de toespraak op een televisie in een winkel. Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden