Poetin hoopt 'heel erg' het leger niet te hoeven inzetten

De Russische president Vladimir Poetin hoopt dat hij zich niet hoeft te beroepen op 'het recht om het Russische leger in te zetten' in Oost-Oekraïne. Poetin zei dit tijdens zijn jaarlijkse vragenuurtje met de Russische bevolking.

De Russische president Vladimir Poetin vindt het een 'serieuze misdaad' dat Kiev gewapende troepen naar Oost-Oekraïne heeft gestuurd.Beeld anp

Poetin liet weten alles in zijn macht te doen om de bevolking in Oost-Oekraïne te beschermen en hun rechten te verdedigen. Hij zei dat wereldleiders de problemen in Oost-Oekraïne op moeten lossen zonder geweld te gebruiken.

Wel zegt Poetin 'gedwongen' te zijn om actie te ondernemen als militaire voertuigen van de NAVO te dicht bij de Russische grens komen.

Diplomatieke oplossing
Poetin stuurt aan op een diplomatieke oplossing tussen Rusland en Oekraïne en vindt dat ze de dialoog met elkaar moeten aangaan. Hij vindt het 'ongeloofwaardig' dat het conflict met geweld alleen kan worden opgelost. Volgens hem moet de eerste stap vanuit Oekraïne komen en niet vanuit Rusland of Amerika.

Volgens Poetin heeft Rusland niet als doel zich te isoleren van internationale instanties, noch de relatie tussen Rusland en de Europese Unie te verslechteren. Hij zal er ook 'alles' aan doen om de relatie tussen Rusland en Washington te herstellen. Hij laat weten dat hij groot belang hecht aan de gesprekken in Genève die vandaag plaatsvinden tussen de ministers van Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton.

Poetin zegt er zeker van te zijn dat Oekraïne en Rusland tot overeenstemming zullen komen omdat ze dezelfde belangen hebben: 'Ik ben er zeker van dat we er uit zullen komen met Oekraïne. We kunnen niet zonder elkaar.'

Russische troepen
Hij bevestigde vandaag ook voor het eerst dat er Russische troepen aanwezig waren tijdens de opstanden op de Krim. Voorheen sprak hij steevast van 'zelfverdedigingstroepen'. Volgens Poetin waren de troepen alleen aanwezig om de lokale Russiche opstandelingen bij te staan.

'We moesten wel stappen ondernemen op de Krim om het niet uit de hand te laten lopen zoals in Oost-Oekraïne. Natuurlijk stonden onze troepen achter de Russissche zelfverdedigingstroepen op de Krim', aldus Poetin.

Volgens Poetin werd het Russische ingrijpen op de Krim vooral veroorzaakt door uitbreiding van de NAVO in het gebied. Volgens hem drijft de NAVO Rusland steeds verder uit het gebied rond de Zwarte Zee.

Poetin liet verder weten dat Rusland vlug over zal gaan tot het invoeren van de roebel als wettig betaalmiddel op de Krim. Volgens hem zal dit ongeveer een maand duren.

'Serieuze misdaad'
Poetin vindt het een 'serieuze misdaad' dat Kiev gewapende troepen naar Oost-Oekraïne heeft gestuurd. Hij noemt het 'onzin' dat er ook Russische soldaten aanwezig zouden zijn in Oost-Oekraïne.

Volgens hem had Oekraïne eerst de dialoog aan moeten gaan met de Russisch sprekende bevolking in het gebied. Hij stuurt ze dan ook aan om dit alsnog te doen voordat ze overgaan tot geweld.

Volgens de Russische president zijn de autoriteiten in Kiev niet 'legitiem'. De verkiezingen zijn volgens hem niet eerlijk verlopen omdat er kandidaten in elkaar zijn geslagen. Toch zal Rusland niet weigeren de dialoog met ze aan te gaan, aldus Poetin.

Hij noemt het 'onzin' dat er ook Russische soldaten aanwezig zouden zijn in Oost-Oekraïne. Op deze foto: pro-Russische troepen in de buitenwijken van Slavjansk.Beeld epa

Snowden
Ook Edward Snowden stelde vandaag een vraag aan Poetin tijdens het vragenuurtje. Hij wilde weten hoe het zat met het toezicht op de Russische burgers en of Rusland informatie opslaat of analyseert. Poetin verzekerde hem dat Rusland niet 'massaal' gegevens opslaat van zijn burgers.

Snowden kreeg in augustus vorig jaar een tijdelijk asiel van een jaar in Rusland. Asielverzoeken door Snowden in andere landen werden niet geaccepteerd doordat de Verenigde Staten Snowden wilden uitleveren. Het accepteren van het asiel van Snowden door Rusland werd door de Verenigde Staten opgevat als een ondermijning van de jarenlange samenwerking tussen beide landen.

Russisch gas
Volgens Poetin is Europa afhankelijk van het Russische gas. Europa kan de inkoop van het gas niet zomaar stopzetten: 'We verkopen gas aan Europese landen die voor ongeveer 30 procent afhankelijk zijn van het Russische gas. Kunnen die landen zomaar stoppen met het kopen van Russisch gas? Naar mijn mening is dit onmogelijk', aldus Poetin. De Russische president hoopt ook dat er overeenstemming kan worden bereikt tussen Rusland en Oekraïne over de inkoop van gas. Momenteel heeft Oekraïne gasbetalingen aan Rusland opgeschort.

Vragenuurtje
Het 'vragenuurtje' tussen Poetin en de Russische bevolking wordt jaarlijks uitgezonden op de Russische staatstelevisie. De duur van het vragenuurtje is tot nu toe elk jaar opgelopen, met vorig jaar een recordtijd van vier uur en achtenveertig minuten. De Russische bevolking kan tot het eind van de uitzending vragen blijven insturen. Dit jaar heeft de bevolking verschillende manieren om hun vragen in te sturen. Ze kunnen dit doen via de telefoon, e-mail, of een videobericht. Er zouden 2,5 miljoen vragen zijn gesteld.

Het vragenuurtje tussen Poetin en de Russische bevolking heeft tot nu toe elk jaar langer geduurd.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden