Poetin herstelt zijn geschonden imago

Een krasje, dat is alles wat de onderzeebootramp lijkt te hebben achtergelaten op de politieke reputatie van president Vladimir Poetin....

Van onze correspondent Bart Rijs

Poetin is er de afgelopen dagen in geslaagd zijn imago van sterke man weer op te krikken. De president bracht een bezoek aan de nabestaanden van de 118 omgekomen zeelieden, gaf een lang interview aan de staatstelevisie, en beloofde dat de oorzaken van de ramp zorgvuldig zullen worden onderzocht. Zo wilde de president bewijzen dat hij nog steeds dezelfde daadkrachtige leider is die de Russen begin april hadden gekozen.

De opiniepeilingen geven aan dat Poetin zich geen zorgen hoeft te maken over zijn politieke positie. 65 procent van de Russen waardeert zijn werk. Dat isietsje minder dan vorige maand, maar blijft voor Rusland heel erg hoog.

Het liberale dagblad Izvestija verklaarde het uitblijven van de verwachte terugval in Poetins populariteit uit 'een wezenlijk onderscheid tussen de Russische en de Westerse beschaving'. 'Russen geven er altijd de voorkeur aan de machthebbers niet onder druk te zetten, en verlangen niet dat ze volledig verantwoording afleggen voor wat ze hebben gedaan.'

Poetin dwong respect af met het bezoek dat hij dinsdag bracht aan de marinebasis Vidjajevo, waar zich enkele honderden nabestaanden hadden verzameld. In een tot barstens toe gevuld zaaltje in het Officiershuis beantwoordde hij meer dan tweeënhalf uur lang een spervuur van vragen van de verbitterde families.

'Hij vertrok als president van de mensen, die klaar waren geweest om hem aan stukken te scheuren', schreef een van de weinige journalisten die het zaaltje binnen had kunnen glippen.

Op aandringen van Poetin heeft procureur-generaal Vladimir Oestinov officieel een gerechtelijk onderzoek ingesteld. Woensdag vloog hij met Nikolaj Patroesjev, de directeur van de veiligheidsdienst FSB, naar het hoofdkwartier van de Noordelijke Vloot bij Moermansk. Oestinov benadrukte dat er niemand in staat van beschuldiging is gesteld. 'Het belangrijkste is dat we de oorzaak van de tragedie te weten komen.'

Poetin deed een slimme zet door een interview te geven aan Arkadi Mammentov, de journalist die in de Barentszee voor de staatstelevisie over het reddingswerk had bericht en met zijn vragen de spreekbuis werd van heel Rusland. Het interview werd geen mea culpa, maar welke andere Russische leider heeft voor het oog van de natie toegegeven dat hij wel kon janken?

Hij regelde meteen na zijn terugkeer in Moskou met premier Michail Kasjanov en minister van Financiën Aleksej Koedrin de hulp aan de nabestaanden. Elk getroffen gezin krijgt tien jaarsalarissen en een flat in een deel van Rusland dat minder troosteloos en koud is dan de noordelijke zeekust. Ook aan de 65 kinderen die achterblijven zonder vader, is gedacht: ze mogen voor niets naar de universiteit van hun keuze.

Toch kijken de Russen anders tegen hun president aan dan voor de ramp. Het droombeeld van Poetin als nationale held is aan stukken. Voortaan zal hij, net als andere politici, worden beoordeeld op zijn daden. En Poetins tegenstanders zullen niet meteen meer als onpatriottisch worden gezien wanneer ze zijn plannen dwarsbomen. Nu zijn de regels van het politieke spel voor Poetin hetzelfde als voor ieder ander.

Een verzwakking van zijn autoriteit zou Poetin slecht van pas komen. Hij wil komende maanden een aantal pijnlijke maatregelen doorvoeren die al jaren worden geblokkeerd door het parlement: de privatisering van het grondbezit, een nieuw, modern pensioensysteem, en de hervorming van de douane.

De president schijnt te denken dat zijn tegenstanders de ramp aangrijpen om zijn positie te ondermijnen. Hij haalde fel uit naar Boris Berezovski en Vladimir Goesinsi, de twee oligarchen die de scepter zwaaien over veel van de media die hem zo heftig hebben bekritiseerd. 'In de voorste rij van de verdedigers van de zeelieden staan degenen die de afgelopen jaren hebben meegeholpen met de vernietiging van de vloot, het leger en de staat', zei Poetin. 'Sommigen hebben zelfs een miljoen voor hen opgehaald. Ze kunnen beter hun villa's aan de Middellandse Zeekust in Frankrijk of Spanje verkopen, maar dan zouden wij misschien vragen waar ze het geld vandaan hadden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden