Poetin heft exportverbod luchtafweerraketten Iran op

Rusland kan S-300-luchtafweerraketten leveren aan Iran. President Vladimir Poetin tekende maandag een decreet dat aan het exportverbod van het geavanceerde wapensysteem aan het islamitische land per direct een einde maakt.

S-300 luchtafweerraketten tentoongesteld op een plein in Moskou. Beeld AFP
S-300 luchtafweerraketten tentoongesteld op een plein in Moskou.Beeld AFP

Het Kremlin had Iran eerder toegezegd de raketten te leveren, maar kwam daar in 2010 onder grote internationale druk van terug. Vooral de Verenigde Staten en Israël wilden toen niet dat Iran de hand zou leggen op geavanceerde luchtverdedigingssystemen. Die kunnen worden gebruikt om nucleaire installaties te beschermen. Iran eiste vervolgens miljarden dollars schadevergoeding wegens contractbreuk. Rusland betaalde 166,8 miljoen dollar (bijna 120 miljoen euro). Met de deal zou destijds in totaal een bedrag van 800 miljoen dollar gemoeid zijn geweest.

Rusland heeft nog een andere deal met Iran gesloten: Moskou koopt ruwe olie van Teheran in ruil voor Russische goederen. Dat zei onderminister Sergej Ryabkov van Buitenlandse Zaken maandag. Iran heeft dat niet bevestigd. Het zou gaan om maximaal 500 duizend vaten olie per dag. Ryabkov had het alleen over een deal 'op grote schaal'.

De Verenigde Staten zijn niet blij met de afspraken tussen Rusland en Iran. Minister John Kerry van Buitenlandse Zaken heeft tegen zijn Russische collega, Sergej Lavrov, gezegd dat zijn land zich zorgen maakt. Niet alleen over een mogelijke levering van raketten, maar ook over de afspraak om goederen te ruilen tegen olie.

De nieuwe handelsbetrekkingen tussen Rusland en Iran volgen op het afsluiten van een raamakkoord over het Iraanse kernprogramma. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland sloten de overeenkomst begin deze maand met Iran. De details moeten nog worden ingevuld. Daarvoor hebben de betrokken landen tot eind juni de tijd.

Griekenland oefent met Russisch S-300 luchtafweersysteem in 2013. Beeld AFP
Griekenland oefent met Russisch S-300 luchtafweersysteem in 2013.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden