Poetin haalt hard uit naar Georgië

De Russische president Vladimir Poetin is woensdag fel van leer getrokken tegen Georgië. Hij waarschuwde de regering in Tbilisi dat geen enkel land wegkomt met dreigementen aan het adres van Rusland, daarmee de voorzet gevend voor een motie in het parlement waarin de Georgische regering stevig wordt bekritiseerd....

'Ik zou niemand aanraden tegen Rusland provocerende en chanterende taal te gebruiken', aldus Poetin tegen de leiders van de facties in de Doema.

Rusland legde dinsdag alle transportverbindingen met Georgië en het postverkeer naar dat buurland tot nader order stil. Aanleiding tot de maatregel vormde de arrestatie, vorige week woensdag, van vier Russische officieren die zich volgens Georgië schuldig hebben gemaakt aan spionage. De vier werden maandag weliswaar vrijgelaten, maar Rusland blijft hun arrestatie zeer hoog opnemen. Het is voor het eerst dat Rusland een dergelijke maatregel heeft genomen tegen een voormalige Sovjet-republiek.

De Russische maatregel zal hard aankomen in het in economische moeilijkheden verkerende Georgië en dat lijkt ook de bedoeling te zijn. De betrekkingen tussen de twee landen zijn slecht sinds in Georgië de pro-westerse Michail Saakasjvili president is. Saakasjvili, die is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, werd tot president gekozen nadat de zogenoemde rozenrevolutie van eind 2003 tot de val van zijn voorganger Edoeard Sjevardnadze had geleid. Hij is bezig Georgië uit de Russische invloedssfeer te halen en hoopt ervoor te kunnen zorgen dat zijn land in 2008 toetreedt tot de NAVO.

Poetin heeft de arrestatie van de officieren staatsterrorisme genoemd. Het is niet duidelijk hoelang de Russische strafmaatregel van kracht blijft, maar de Russische minister van defensie Sergej Ivanov zei maandag, toen hij de vrijgelaten officieren op het vliegveld van Moskou welkom heette, dat hun vlucht wel eens de laatste van dit jaar uit Georgië geweest zou kunnen zijn.

Poetin heeft zijn ministers opdracht gegeven nog meer sancties voor Georgië te bedenken en er wordt over gedacht het Georgiërs die in Rusland wonen te verbieden geld naar hun vaderland over te maken. Het parlement zal zich volgende week over deze maatregel buigen.

Ondertussen is de grote Georgische gemeenschap in Moskou de dupe. De hoofdstedelijke politie doet voortdurend invallen bij door Georgiërs gerunde restaurants en andere bedrijven. Dinsdag werd een populaire door Georgiërs gerunde gokhal door de politie gesloten, met het argument dat de vergunningen niet in orde waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden