Poetin haalt banden met Georgië weer aan

Poetin wil ‘normalisering’ van betrekkingen met Georgië...

MOSKOU Terwijl Georgië vrijdag druk doende was het Westen tegen Rusland te mobiliseren, liet president Poetin weten dat Rusland uit is op ‘normalisering’ van de betrekkingen met de zuiderbuur. Georgië spreekt van ‘de illusie van samenwerking’ die een ‘zeer gevaarlijke ontwikkeling’ moet verhullen.

De timing van Poetins aankondiging is opvallend. Woensdag deed hij het Georgische bloed koken door opdracht te geven tot een sterke intensivering van de relaties met Georgië’s afvallige gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië.

Poetins aankondiging van vrijdag omhelst het herstel van de postverbindingen, de opheffing van visabeperkingen en een onderzoek naar de hervatting van de import van Georgische goederen. Het betekent het intrekken van strafmaatregelen die Moskou tegen Georgië nam na een spionagerel in 2006.

Georgië was gisteren druk bezig de internationale gemeenschap te mobiliseren tegen de woensdag afgekondigde eenzijdige erkenning door Rusland van de ‘juridische entiteiten’ in Abchazië en Zuid-Ossetië. ‘Rusland probeert de illusie te wekken dat het wil samenwerken met Georgië’, zei de Georgische minister van Buitenlandse Zaken Bakradze. ‘Als Rusland denkt dat het eenderde van Georgisch grondgebied kan innemen en tegelijk de relaties met de overgebleven tweederde kan normaliseren, maakt het een grote vergissing.’

In Brussel vergeleek een andere Georgische afgezant de Russische stap in één adem met de Koude Oorlog en de opdeling van Tsjechië door Hitler. ‘We zullen niet toestaan dat Europa verdeeld wordt in invloedssferen, we zullen nooit een herhaling van de jaren dertig toestaan’, zei Baramidze, de onderminister van Buitenlandse Zaken.

De Russische stappen komen kort na een NAVO-top in Boekarest, waar NAVO-chef De Hoop Scheffer beloofde dat Georgië in de toekomst tot de alliantie mag toetreden. Ze vormen ook het voorlopige Russische antwoord op de eenzijdige erkenning, zeer tegen de zin van Servië en Rusland, van de onafhankelijkheid van Kosovo door de VS en een aantal Europese landen (waaronder Nederland).

De VS deden vrijdag een klemmende oproep aan Rusland om het besluit van woensdag ongedaan te maken. Minister van Buitenlandse Zaken Rice belde haar Russische collega Lavrov om hierover haar ‘grote zorg’ te uiten. Washington deed ook een klemmend beroep op Rusland om het beginsel van de Georgische territoriale integriteit na te leven.

Ook de Europese Unie liet weten dat het de territoriale integriteit van Georgië hoog houdt en tegen alle stappen is die dit beginsel ondermijnen. Commissaris voor Externe Betrekkingen Ferrero-Waldner liet weten dat de Russische stap ‘geen bijdrage vormt aan de vreedzame oplossing van de conflicten’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.