Poetin geeft rebellen tot vrijdag om Aleppo te verlaten

De Russische president Poetin heeft de belegerde rebellen in Aleppo opgeroepen de stad zo snel mogelijk te verlaten 'om onnodig verlies van mensenlevens te voorkomen'. Poetin gaf opdracht de vorige maand afgekondigde 'vuurpauze' in de stad te verlengen. Tot vrijdagavond 19.00 uur plaatselijke tijd zullen er geen luchtaanvallen worden uitgevoerd op het oostelijk deel van Aleppo door de Russische en Syrische luchtmacht.

Redactie
Russische Su-24-gevechtsvliegtuigen op hun basis bij het Syrische Latakia. Beeld EPA
Russische Su-24-gevechtsvliegtuigen op hun basis bij het Syrische Latakia.Beeld EPA

De verlenging moet de rebellen die zich in de oostelijke wijken hebben verschanst, meer tijd geven om zich uit de stad terug te trekken. Ook kunnen burgers en gewonden over diverse routes de stad uit. Hulporganisaties beschouwen de stad ondanks de onderbreking van de luchtaanvallen als te onveilig voor hulpoperaties.

Behalve de hulpcorridors die Rusland eerder heeft geopend, moeten twee nieuwe vluchtroutes de rebellen de kans bieden om ongedeerd te vertrekken. Een route leidt naar de Turkse grens, de ander naar de stad Idlib.

De Russische chef-staf, generaal Valery Gerasimov, riep de strijders woensdag op hun strijd te staken en te vertrekken met hun wapens. Hij zei ook dat het offensief van de rebellen, dat ze vorige week begonnen tegen het regeringsleger in het westelijk deel van de stad, is mislukt. 'Ze hebben geen enkele kans om de stad uit te breken', aldus de generaal.

De rebellen hebben het aanbod van Poetin direct verworpen. Een van de rebellengroepen noemde het een mediastunt. Woordvoerder Yasser al-Youssef van de strijdgroep Nour el-Din el-Zinki zei dat Rusland 'niet serieus' is. Volgens hem liegen de Russen door te roepen dat de beschietingen en aanvallen voorlopig zijn gestopt.

Assad en Poetin vorig jaar tijdens een bezoek van de Syrische president aan Moskou. Beeld AP
Assad en Poetin vorig jaar tijdens een bezoek van de Syrische president aan Moskou.Beeld AP

Leugens

Ook de rebellengroep Fastaqim, een van de grootste strijdgroepen, beschuldigde de Russen van leugens. 'De Russische beschietingen en misdaden gaan door', aldus plaatsvervangend commandant Molhem Ekaidi. 'Hun vliegtuigen zijn nooit verdwenen uit het luchtruim.'

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov beschuldigde sommige landen die betrokken zijn bij de vredesonderhandelingen, woensdag van 'sabotage' van de gesprekken om de burgeroorlog te beëindigen. Hij noemde niet de landen op wie hij doelde. Volgens Lavrov, die de beschuldiging uitte aan het begin van een bezoek aan Griekenland, blijven deze landen rebellen steunen die uit zijn op de val van het regime van de Syrische president Assad.

Aan de vredesgesprekken nemen behalve Rusland en de VS ook Turkije, Saoedi-Arabië, Qatar en Iran deel. Met name Qatar en Saoed-Arabië steunen sinds 2011, toen de strijd losbrak, islamitische rebellengroepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden