Poetin geeft nog even geen uitsluitsel op dé vraag

Drieënhalf uur beantwoordt de Russische president alle mogelijke vragen. Maar zwijgt over wie hem moet opvolgen...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

‘Wist u dat het geld dat u ons beloofde bij uw bezoek aan Vladivostok verdwijnt in de zakken van lokale politici?’ ‘Waarom wordt de wet tegen illegaal vissen in het Baikalmeer absoluut niet gehandhaafd?’ ‘Waarom verdwijnt al ons hout voor weggeefprijzen naar China en doen we er zelf niets mee?’

Uit alle hoeken en gaten van het Russische rijk – en ver daarbuiten – hebben journalisten zich in de Ronde Zaal van het Kremlin geperst voor president Poetins jaarlijkse persconferentie. De sfeer is gemoedelijk. Er zitten opvallend veel jongeren onder de Russische journalisten en als een van hen, de bevallige Jelena, een vraag over politiek gesjoemel in Moermansk combineert met een uitnodiging aan Vladimir Vladimirovitsj om er te komen skiën, vraagt hij: ‘Is dit een persoonlijke uitnodiging of een officiële?’

Als Poetin gevraagd wordt of hij het eens is met burgemeester Loezjkov van Moskou dat de Gay Parade een ‘satanisch’ verschijnsel is, ontlokt hij wederom gelach aan de zaal: ‘Zoals ik u net uiteenzette, is de demografische crisis een van de grootste problemen van Rusland.’ Om er snel aan toe te voegen dat hij ieders persoonlijke keuzes respecteert.

Rusland zit in de lift, benadrukt Poetin met de opsomming van een lange serie glanzende statistieken. Zoals de 6,7 procent economische groei, de ‘massale stijging’ van buitenlandse investeringen, en de afbetaling van de staatsschuld. Het land behoort nu tot de tien grootste economieën van de wereld, ‘maar de kloof tussen de rijken en de mensen die van een zeer mager inkomen moeten rondkomen, moet overbrugd worden’.

Over de vraag die heel Rusland bezighoudt – wie gaat hem opvolgen in maart volgend jaar? – geeft Poetin nog geen uitsluitsel. ‘We kunnen ons er beter op richten dat het vrije en eerlijke verkiezingen worden. De campagne moet op een democratische manier door de massamedia verslagen worden zodat kiezers vrij kunnen kiezen.’

Poetins woorden over vrije verkiezingen lijken na te galmen in deze Ronde Zaal, die onderdeel is van een onder Jozef Stalin gebouwd complex dat in de sovjettijd wisselend diende als Opperste Sovjet en theater.

Maar hij krijgt vandaag van de 1232 aanwezige journalisten, onder wie 260 buitenlandse, geen moeilijke vragen over alle restrictieve wetten die zijn ingevoerd om de aankomende verkiezingen in goede banen te leiden. Ook niet van deze correspondent trouwens, wiens strategische positie achter in de zaal, verschanst achter een ondoordringbare batterij cameralieden, elke neiging je hand op te steken preventief de grond in boort.

Het optreden van de president is zo gepolijst als de gouden tweekoppige adelaar die boven hem hangt, maar soms toch informatief. Tegen de raketdefensie in Europa worden gepaste maatregelen genomen. Litvinenko is niet, zoals veel Russische kranten aannemen, vermoord om Poetins aanzien te schaden. Het door Iran voorgestelde gaskartel is ‘interessant’, al houdt Poetin het voorlopig op ‘coördinatie’ tussen gas-exporterende landen. Trouwens, Europa zou hem dankbaar moeten zijn voor het oplossen van de problemen met transitlanden Oekraïne en Wit-Rusland. En jazeker, er moeten meer vrouwen in de politiek.

Maar die laatste boodschap komt, na drieëneenhalf uur praten, niet meer aan bij sommige toehoorders die, conform de beste sovjettradities, het moede hoofd te ruste hebben gelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden