Poetin eist hoofdrol in restauratie Palmyra

Nu het Syrische regeringsleger zondagmorgen de stad Palmyra heeft heroverd op Islamitische Staat (IS), gaat de internationale aandacht uit naar de restauratie en herbouw van de daar door de terreurorganisatie IS verwoeste Romeinse monumenten.

De ravage in het museum van Palmyra.Beeld epa

Meerdere bronnen bevestigden maandag dat Palmyra zondagmorgen in zijn geheel is heroverd door het Syrische regeringsleger. Dat gebeurde na hevige gevechten in de afgelopen week, ondersteund met Russische luchtaanvallen. IS was sinds mei 2015 in handen van IS.

Hoewel de Russische president Vladimir Poetin eerder deze maand aankondigde dat hij zijn troepen terugtrekt uit Syrië en daar bovendien een staakt-het-vuren geldt, vecht Rusland onverminderd door aan het front met IS.

De herovering van Palmyra, bijgenaamd de 'bruid van de woestijn' vanwege de antieke monumenten vlak buiten de huidige stad, is niet alleen een symbolische opsteker voor de Syrische president Bashar al-Assad en zijn metgezel Poetin. Het woestijnstadje is ook van grote strategische waarde: Palmyra ligt aan de snelweg naar Deir al Zor, een ander IS-bolwerk.

Hoofdrol

Poetin heeft meteen de hoofdrol opgeëist bij het restaureren van de stad. De val van Palmyra is Poetins belangrijkste wapenfeit sinds hij zich vorig najaar mengde in de Syrische burgeroorlog. Nu dit weekend de laatste Russische bommen zijn afgeworpen, richt Poetin zich op wat symbool kan staan voor de overwinning: een snelle herrijzenis van de door IS verwoeste monumenten vlak buiten de stad.

Zondagmorgen belde Poetin met de directeur van werelderfgoedorganisatie Unesco: bij de wederopbouw van Palmyra hoopt hij op 'nauwe samenwerking' met experts van het Hermitage-museum in Sint Petersburg. In een reactie zegt de Unesco waarde te hechten aan 'het belang van nationaal erfgoed voor veerkracht, nationale eenheid en vrede.'

Vandaag zal een team archeologen uit Damascus in Palmyra aankomen om te inventariseren hoe groot de schade is aan de monumenten. In de zomer van 2015 verspreidde IS propagandafilms waarop is te zien hoe de beroemde tempels van Baalshamin (2de eeuw voor christus), Baal (32 na Christus) en de triomfboog van Septimius Severus (3de eeuw na Christus) worden opgeblazen.

De Russische president Vladimir Poetin.Beeld AP
Beeld afp
Een soldaat van het Syrische leger houdt een IS-vlag vast in de historische stad Palmyra.Beeld Sputnik

Twijfel

Hoewel in de internationale gemeenschap op zichzelf grote steun is voor het restaureren en zelfs herbouwen van deze monumenten, die behoren tot de meest waardevolle Romeinse bouwwerken in het Midden-Oosten, weerklinkt ook twijfel over de politieke agenda van dit project, zelfs binnen werelderfgoedorganisatie Unesco.

'Wij gaan niet iets herstellen dat tot stof is vergaan', zegt Annie Sartre-Fauriat, de Unesco-expert op het gebied van Syrië, afgelopen weekend tegen het Franse persbureau AFP, erop wijzend dat de tempel van Baal door IS bijna met de grond gelijk is gemaakt. Bovendien wijst ze erop dat in Syrië nog onverminderd een oorlog aan de gang is. 'Ik denk dat er andere prioriteiten zijn voordat we ruïnes gaan herstellen.'

Beeld epa

3D-technologie

Archeologen van de universiteiten van Harvard en Oxford hebben onlangs laten weten dat zij de toegangspoort van de tempel van Baal met behulp van 3D-technologie volgende maand zullen doen herleven op Times Square in New York en in Londen. Deze 3D-technologie zal mogelijk ook worden gebruikt om de tempel in Palmyra daadwerkelijk te herbouwen.

'De algemene en bekende mening is dat verwoeste oudheden niet herbouwd dienen te worden, maar in het geval van Palmyra is dat anders', verklaarde Maamun Abdulkarim, directeur van het instituut voor oudheden in Damascus, tegen het Syrische staatspersbureau Sana. De Syrische regeringsantiquair voegt eraan toe dat bij herbouw van de circa 2.000 jaar oude monumenten alleen 'nieuwe identiek ogende stenen uit de steengroeve bij de stad' zullen worden gebruikt.

Syrische soldaten spelen een potje voetbal ter onstpanning, na de verovering van de historische oasestad Palmyra op de terreurgroep Islamitische Staat.Beeld AFP

Beelden van de verwoesting

Een Russische drone heeft op beeld vastgelegd hoe de historische stad er nu uitziet nadat Syrische regeringtroepen IS uit de stad wisten te verdrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden