Poetin: blijf van grenzen op Balkan af

De Russische president Poetin heeft tijdens een bezoek aan Joegoslavië een 'overkoepelende regeling' voorgesteld om een eind te maken aan het geweld in de Balkan....

AP en Reuters

In een gezamenlijke verklaring met Joegoslaviës president Kostunica noemde Poetin Kosovo als voornaamste bron van instabiliteit in de regio. Doelend op de Kosovaarse wens onafhankelijk te worden en op het separatistisch geweld in Macedonië, noemde Poetin het 'extreem gevaarlijk en destructief' om over de verandering van de grenzen in de regio te spreken. Kosovo is formeel onderdeel van Joegoslavië, maar is sinds de luchtoorlog in 1999 de facto een VN-protectoraat. In het Russische plan zouden alle landen in de regio elkaars soevereiniteit en territoriale integriteit erkennen.

Beide presidenten riepen op tot ontwapening van de Albanese 'terroristen' in Kosovo en Macedonië. Poetin, de eerste Russische president die de regio bezocht sinds het uiteenvallen van Joegoslavië, zei dat de internationale vredesmacht KFOR in Kosovo daartoe is verplicht door de VN-resolutie die de Kosovo-oorlog beëindigde.

Hij hekelde het VN-plan voor Kosovaars zelfbestuur, dat was afgekondigd zonder raadpleging van de VN-Veiligheidsraad en waarin 'te veel concessies worden gedaan aan de radicalen'. Volgens Poetin wordt in het VN-plan 'het juridische raamwerk voor toekomstig zelfbestuur bijna tot het niveau van een grondwet verheven'.

In een onverwacht bezoek aan de drieduizend Russische soldaten die deel uitmaken van de vredesmacht in Kosovo waarschuwde Poetin dat het 'Kosovo-scenario' zich in Macedonië dreigt te herhalen. Hij kritiseerde het Westen vanwege de druk die op de Macedonische regering wordt uitgeoefend om toe te geven aan de eisen van Albanese 'extremisten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden