Poetin bindt zich niet opnieuw aan kandidaat

De Russische president Poetin zal iedere nieuwe president van Oekraïne accepteren. Hij zegde ook toe verder te willen bemiddelen om de al weken durende crisis in de voormalige Sovjetstaat op te lossen, zonder dat Moskou zich met interne Oekraïense zaken zal bemoeien....

ANP

Poetin reageerde maandag met zijn woorden voor het eerst op het besluit van het Oekraïense hooggerechtshof afgelopen vrijdag. Dat bepaalde toen dat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van 21 november frauduleus is verlopen en dat ten onrechte de pro-Russische en openlijk door Poetin gesteunde kandidaat, premier Janoekovitsj, als winnaar is uitgeroepen.

De uitspraak van het hof was een nederlaag voor Poetin en een zege voor de pro-westerse Oekraïense oppositie onder aanvoering van Joesjenko. Hij krijgt op 26 december nu een nieuwe kans om aan te tonen dat het volk hem boven Janoekovitsj verkiest. Janoekovitsj onderstreepte maandagavond nog eens dat hij zal meedoen aan de nieuwe stemronde, ondanks druk van naar verluidt ook president Koetsjma om zich terug te trekken.

De uitspraak van het hof heeft overigens voorlopig alleen maar geleid tot verdere onenigheid tussen de kemphanen in Oekraïne. Kern van het jongste dispuut is een voornemen van scheidend president Koetsjma. Die wil nog voor 26 december grondwettelijke hervormingen doorvoeren, die erin voorzien dat zijn opvolger macht moet afstaan aan het parlement en premier.

Het gaat dan onder meer om de bevoegdheid om personen te benoemen op topposities, behalve de posten van premier, minister van Defensie en de bewindsman van Buitenlandse Zaken. De president kan voor die posten mensen voordragen ter goedkeuring door de volksvertegenwoordiging. De premier krijgt in deze opzet een cruciale politieke rol.

De oppositie voelt vooralsnog helemaal niets voor deze aanpak, zeker niet omdat ze in de volksvertegenwoordiging in de minderheid is. De groep rond Joesjenko hamert juist op noodzakelijke hervormingen van de kieswet die het onmogelijk moeten maken dat er opnieuw een crisis als de huidige kan ontstaan.

De oppositie wil zich tot onvrede van Koetsjma pas over de plannen van de president buigen nadat een nieuwe kieswet door het parlement is aangenomen.

De jongste impasse heeft in de Oekraïense hoofdstad Kiev maandagavond opnieuw geleid tot bemiddelingspogingen van onder meer de EU, in de persoon van buitenlandcoördinator Solana. Hij neemt volgens de woordvoerder van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bot niet deel aan de voorziene nieuwe ronde van rondetafelgesprekken. Hij zal zich wel op de achtergrond paraat houden om indien nodig te assisteren, zoals Nederland dat als huidige EU-voorzitter heeft beloofd.

Oppositieleden in Kiev zeiden maandag dat een politiek compromis over de grondwetswijzigingen en de aanpassingen van de kieswet in zicht is en dat daarover mogelijk dinsdag al een doorbraak is te verwachten. Deze optimistische geluiden kwamen vooralsnog niet uit het kamp van de politieke tegenstanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden