Poerkwa Pa

Door de brievenbus kleppert de post op onze tijdens een speciale party aangeschafte deurmat van Duitse makelij ('altijd met het merkje naar je toe schoonmaken')....

Gremmen Y.C. Poerkwa Pa, Coronelstr. 1 hs, 1063 EP Amsterdam.

Ik schud mijn hoofd. 'Nummer één huis.' Er is maar één huis op nummer 1 en daar wonen wij.

Dan dringt de toevoeging 'Poerkwa Pa' achter de meisjesnaam van mijn vrouw tot me door, en mijn gedachten dwalen af.

1983. Een woonboot. Zestig vierkante meter, (toen nog) zestigduizend gulden. Kamertje-keukentje, badkamertje met wc'tje, slaapkamertje voor de kinderen, bedsteetje voor ons, én een buitenproportioneel steigerterras van twintig vierkante meter. Totaal net groot genoeg voor twee volwassenen en twee nog niet studerende kinderen, en vooral vrijstaand, nou ja -liggend. Adres: Bilderdijkkade t/o 44.

Dat 'tegenover 44' vonden we wat kaal, en daarom werd een naam bedacht. Bootje Weltevree, Ons Kot, Kadezicht, Das Boot, YvoRuSaJe en Hiero passeerden de revue.

Vrienden vroegen ons vaak waarom we voor een woonboot hadden gekozen, waarop we steevast antwoordden: 'Waarom niet!' En zo werd 'Poerkwa Pa' geboren, fonetisch geschreven om het moeilijker te maken voor de non-fransozen in de kennissenkring.

Als gehoorzame burgers hebben we dat vervolgens netjes doorgegeven aan de PTT, toen nog één loket voor post en telefoon. Met spanning zagen we de eerste daaropvolgende rekening tegemoet, en ja hoor. . . bijna goed: Gremmen Y.C., Foerkwa, t/o 44.

Met het ons kenmerkende optimisme hebben we er meteen een vriendelijk corrigerend briefje aan gewijd; nog een vriendelijk briefje, een vriendelijk telefoontje, een minder vriendelijk briefje, een minder vriendelijk telefoontje en, ten einde raad, een verre van vriendelijk briefje.

Resultaat: niets, geen reactie, nada, noppes.

Kennelijk werkte er iemand op de afdeling adreswijzigingen van de PTT die het niet eens was met onze naamgeving. Die werknemer hebben ze waarschijnlijk begin 1987 vervangen, want in de maand april van dat jaar ontvingen we een rekening met 'Poerkwa Pa' erop. O ironie, in juli 1987 verkochten we de ark en verhuisden naar de Coronelstraat. Ook die wijziging hebben we langs de daartoe bestemde kanalen doorgegeven. IJdele hoop!

Ongewild maak ik me er weer een beetje boos over en met mijn wijsvinger rits ik wild de rekening open.

Gelukkig, het is maar een herinnering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden