Poept de Nederlander liefst in de ochtend?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: negen op de tien Nederlanders geeft de voorkeur aan poepen in de ochtend.

Ronald Veldhuizen
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Logisch is het wel. Opstaan, douchen, een bakje koffie en ja hoor: daar is ineens de aandrang om een grote boodschap in het toilet te dumpen. Dat de poepbehoefte een regelmaat heeft waar de Nederlandse Spoorwegen jaloers op zouden zijn, bleek uit een verrassend nieuwsbericht van afgelopen week. Zeker negen op de tien Nederlanders poept namelijk het liefst in de ochtend, meldden De Telegraaf, nu.nl, AD en Metro en diverse lokale omroepen.

Zoveel eensgezindheid is wel erg bijzonder. Zou het getal kloppen?

De bron achter de claim is een persbericht van de Maag Lever Darm Stichting. Die heeft voor een bewustwordingscampagne over medische poepproblemen duizend Nederlanders naar hun poepgedrag gevraagd.

Geen favoriet poepmoment

Vreemd genoeg blijkt nergens uit de resultaten dat negen op de tien Nederlanders - of 87 procent, zoals het persbericht stelde - het liefst 's ochtends zijn gevoeg doet. Nee, het werkelijke percentage dat graag 's ochtends poept ligt op 48,7 procent, net iets minder dan de helft dus. Een vergelijkbare groep van ongeveer 45 procent gaf aan niet eens een favoriet poepmoment te hebben.

Vanwaar dan het enorme verschil met het persbericht? Dat zit hem in de interpretatie van de cijfers, legt de woordvoerder van de stichting uit. Streep je de mensen weg die geen poepvoorkeur opgaven, dan vormen de ochtend-ontlasters wel degelijk de grootste groep. En eerlijk is eerlijk: dat de ochtend een populair tijdstip is, blijkt onder meer ook uit een wat ouder onderzoek van de Bristol University.

Tja, een verwarrende berekening dus. Daar kleven trouwens verder geen kwalijke consequenties aan, want voor de gezondheid maakt het niets uit of er 's ochtends of 's avonds wordt gepoept. Als het maar oplucht.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden