Klopt dit wel?

Poepen Noord-Nederlanders het vaakst?

Berichten verspreiden zich dankzij internet vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. De Volkskrant gaat op zoek naar hele en halve onwaarheden en probeert de zin van de onzin te scheiden.

Beeld thinkstock

Hoe vaak poept u per dag? Meer dan twee keer per dag? Dan woont u vast in Groningen, Friesland of Flevoland. In het Noorden wordt namelijk het vaakst gepoept, zou blijken uit onderzoek.

RTV Noord claimde deze uitslag meteen als een overwinning: 'Wist u dat wij Groningers vaker per dag een grote boodschap doen dan andere Nederlanders', bericht de zender bij een filmpje waarin de voordelen van een goede stoelgang worden uiteengezet.

NU.nl kopt het nieuwsbericht daarentegen beschaafd op het andere gedeelte van het onderzoek naar ontbijt en ontlasting ('Hoger opgeleiden zouden vaker ontbijten dan lager opgeleiden'), maar maakte wel het fraaie interactieve kaartje 'Poepgedrag per provincie'. Wanneer we selecteren op 'minstens 2 keer', kleurt Groningen opvallend donkerblauw. 'Minder dan 1 keer' komt er zelfs helemaal niet voor. Zijn onze noorderburen echt 'de grootste kakkers', zoals Metro het elegant verwoordde?

Wat is de bron?

Het onderzoek komt uit de koker van Winclove Probiotics, een bedrijf dat probiotica ontwikkelt en produceert, en werd uitgevoerd door marktonderzoeksbureau MWM2. Een panel van 1.051 mensen vulde een online vragenlijst in naar hun ontlast- en ontbijtgewoonten. Online, omdat anders schaamte een rol zou kunnen spelen, aldus Eke Teekens, voedingskundige en Director Healthcare bij Winclove.

Naar aanleiding van dit onderzoek gaf Winclove een aantal persberichten uit over de meest opvallende bevindingen. Dat noorderlingen vaker de wc bezoeken voor een grote boodschap dan Limburgers, bijvoorbeeld.

Tips voor deze rubriek?

Mail naar kloptditwel@volkskrant.nl.

Klopt dit wel?

In de door Winclove toegestuurde tabellen met de uitslagen van het onderzoek, is te zien dat bijna een derde van de Groningers zegt twee keer per dag te poepen, en één op de tien zelfs meer dan twee keer. Bij elkaar opgeteld haalt Groningen met bijna 40 procent de hoogste score in de categorie 'minimaal twee keer per dag'.

Maar hoe representatief zijn deze resultaten? Een steekproef van meer dan duizend Nederlanders is misschien nog net genoeg, maar dat wordt anders wanneer de uitslag naar provincie wordt uitgesplitst. 218 Zuid-Hollanders vulden de vragenlijst in, en 154 Noord-Hollanders. In Groningen werden slechts 48 personen ondervraagd. Daarvan doen er vijf meer dan twee keer per dag een grote boodschap. Die 39,6 procent die twee keer of meer per dag gaat en daarmee het kaartje van NU.nl donkerblauw deed kleuren, bestaat in absolute getallen uit 19 personen.

In Friesland zeiden vier van de veertig ondervraagden vaker dan twee keer daags te moeten, en in Flevoland vijf van de 32. Met zulke lage aantallen kan de uitslag net zo goed een toevalstreffer zijn. Dat blijkt wel uit het feit van 0 procent van de ondervraagde Groningers zegt minder dan één keer per dag te moeten. Het is erg onwaarschijnlijk dat in die hele provincie niemand ooit geconstipeerd is. Dat zou je dus ook niet kunnen stellen op basis van een onderzoek waar nog geen vijftig Groningers bij betrokken waren.

Oordeel

Het is nog wat voorbarig om in het noorden de bruine vlag uit te hangen. Dat Groningers het vaakst naar de wc gaan is met dit onderzoek verre van bewezen. Nu was het daar ook niet om te doen, aldus Eke Teekens, het is de pers die daar groots mee uitpakte. 'Dit bericht gaf ons de kans om het verband tussen ontlasting en gezondheid op de agenda te zetten en ontlasting bespreekbaar te maken.'

Het goede nieuws is dan dat de nieuwsmedia in ieder geval niet schromen over dit onderwerp te berichten.

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden