Podiumkunsten

Burgerpop met o.a. Stellar Express, Fingers on Fire en Colinn vrijdag in Deventer (Burgerweeshuis); Magnapop vrijdag in Amsterdam (Melkweg); Van Dyke Parks, Clare & The Reasons vrijdag in Amsterdam (Paradiso); Elin Ruth Svigardsson vrijdag in Utrecht (Ekko), zaterdag in Amsterdam (Paradiso) en zondag in Rotterdam (Rotown); Vinicio Capossela vrijdag in...

Dance
Supernatural Funky Festival in Utrecht biedt funk, soul en jazz met Laura Vane & The Vipertones, Juicebox, Rare Groove Orchestra, Funktransplant. Zaterdag bij Strand Oog en Al, 27/6 . supernatural.nu

Dubtechno van de Canadese producer Deadbeat is een aanrader. Vrijdag 25/6 zal hij een live-set geven in de Melkweg in Amsterdam. Ook A Made Up Sound, Olff en Jorn Liefdeshuis zijn van de partij.

Discokoning Todd Terje doet Amsterdam aan. Vrijdag 25/6 in Trouw met dj Gerd Janson.

Voorts: vrijdag deephouse uit Duitsland Âme live in Klub Tilt in 013 in Tilburg, met ook 25 Places; vrijdag Subscape, Mensah, Jay 5ive en R. Funck in Tivoli De Helling in Utrecht; vrijdag Davide Squillace en Kabale und Liebe & Lauhaus in Studio 80 in Amsterdam; zaterdag Lee Mortimer, P.Y.T. & Boemklatsch in Tivoli De Helling in Utrecht; zaterdag KutMasta Kurt, All Star Fresh, TLM e.a. in Melkweg, Amsterdam; zaterdag Crosstown Rebels met dj’s Seth Troxler en Shaun Reeves; Joey Daniel en Jeff Moore zaterdag in Catwalk Rotterdam; zaterdag in Tolhuistuin (Amsterdam) Strange Fruit vs King Kong met dj’s Muhsinah, Alex Nut & Olivier Daysoul.

Jazz
Vinicio Capossela, vanavond in Amsterdam (Paradiso), morgen in Den Haag (Paard van Troje) en zaterdag in Utrecht (Tivoli); Yuri Honing Acoustic Quartet, morgen in Amsterdam (Bimhuis); Paul Berner & the Flatlanders, morgen in Den Haag (Regentenkamer); Blink 3, zaterdag in Den Haag (Regentenkamer); Dr. Lonnie Smith Trio feat. Jonathan Kreisberg, zondag in Rotterdam (Lantaren/Venster); Impro Jazzcafé seizoensafsluiting, dinsdag in Amsterdam (Zaal 100); Baas/Boykins/Delannoye/Kurdeko, dinsdag in Amsterdam (Badcuyp); Robben Ford & Bill Evans (Feat. Etienne Mbappé), woensdag in Zoetermeer (Boederij).

Wereldmuziek
Vanavond treedt Shantel op in Luxor, Arnhem. Zaterdag: Roda de Baião in het Bimhuis, Amsterdam. Zondag speelt Orchestra Baobab in de Melkweg, Amsterdam, en Maljaki Luludji in het Beauforthuis, Austerlitz.

Klassiek
Concertgebouw, Amsterdam:

Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti met Siegfried-Idyll van Wagner en Mahlers Vijfde symfonie in cis, t/m 25/6. Holland Symfonia o.l.v. Otto Tausk m.m.v. Lonneke van Straalen (viool), 28/6 t/m 1/7.

concertgebouw.nl

Limburgs Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard met Storioni-trio viool, piano en cello. Met Beethovens ouverture 'Die Weihe des Hauses', tripelconcert voor piano, viool, cello en orkest en symfonie nr. 7. Vanavond in het Theater in Heerlen, zaterdag in Theater aan het Vrijthof in Maastricht.lso.nl

Grote Kerk, Veere:

Vrijdag speelt Het Zeeuws Orkest o.l.v. Joan Berkheimer m.m.v. Saskia Onstwedder-List (fluit) en Sabien Canton (harp) werken van Brückner en Mozart. Zondag Voces Intimae met werk van Schubert, Schumann en Mendelssohn, waaronder de 'Arpeggione'-sonate van Schubert.

Grote of St. Bavokerk, Haarlem: Orgelrecital op het Christian Müllerorgel door Jos van der Kooy met werken van Bach, Mozart en Schumann. 29/6. bavo.nl

Stevenskerk, Nijmegen:

Bram Beekman speelt Boëlmann, Franck en Vierne, 29/6

nijmeegseorgelkring.nl

Opera
Don Chisciotte in Sierra Morena van Francesco Conti wordt uitgevoerd door De Nederlandse Opera in de regie van Stephen Lawless. T/m 27/6 in de Stadsschouwburg Amsterdam. dno.nl

A Dog's Heart door De Nederlandse Opera in regie van Simon McBurney vertelt het verhaal van een chirurg die een menselijke hypofyse inplant in de hersens van de hond Sjarik. Het gemuteerde dier ontwikkelt zich tot de misdadiger Sjarikov, die niets en niemand ontziet. T/m 29/6 in het Muziektheater in Amsterdam.

muziektheater.nl

Elektra/ Erwartung door Club Opera biedt voorstelling en een ontmoetingsplek tussen makers en publiek ineen. Met ingrediënten uit Strauss’ opera Elektra, gecomponeerd door Joachim Brackx, en Erwartung van Schönberg met Roswhita Bergmann.

24/6 in Odeon, Zwolle.

clubopera.nl

Le nozze di Figaro van Mozart door Opera Zuid t.g.v. twintigjarig jubileum, gemaakt door theatermakers Sybrand van der Werf, Nynke van den Bergh, Robin Coops en Ilmer Rozendaal. Met Het Brabants Orkest en Conservatorium koor Maastricht.

operazuid.nl

Muziektheater
Sunday in the Park with George van Stephen Sondheim en James Lapine is een musical gebaseerd op het leven van de Franse kunstschilder George Seurat waarin zijn schilderij Un dimanche après-midi à l'Île de la Grande jatte tot leven komt. Onderdeel van het Sondheim 80 Festival in M-Lab, t/m 4/7. m-lab.nl

Eclips is een muziektheatervoorstelling op locatie. Regisseur Kees Roorda van The Glasshouse en componist Micha Hamel ontwikkelden samen het idee voor deze voorstelling. Ze lieten zich inspireren door het verschijnsel van de eclips. Hoe kunnen we de duisternis bezweren? Met o.a. Titus Muizelaar, Huib Broos en Heidi Arts. Tournee t/m 24/7. theglasshouse.nu

Midzomernâch is een Haagse Shakespeare uitvoering waarbij theater, rap, Bollywood, breakdance, koor en orkest elkaar ontmoeten. De muziek van Purcell wordt gespeeld door het Residentie Orkest. Theseus en Hippolyta zijn rechters van het Hooggerechtshof. Oberon en Titania hebben een kroeg in de buurt van het Plein. Puck is niet onbekend met het Haagse nachtleven en de Haagse verkeerscirculatie. De regie is in handen van Arne Sybren Postma.

25 t/m 27/6 Het Magazijn in Den Haag.

culturalis.nl

Mary Poppins, musical door Joop van den Ende. Met Noortje Herlaar, William Spaaij, Hugo Haenen en Maike Boerdam. Voor onbepaalde tijd in Circustheater Scheveningen.

musical-marypoppins.nl

The Sound of Music door V & V Entertainment. Over de non die gouvernante wordt bij de familie Von Trapp en verliefd wordt op de heer des huizes. Met o.a. Wieneke Remmers en Rein Kolpa. Nu op tournee t/m 25/6.

soundofmusicgoud.nl

All Shook Up - Love me tender, ‘musical comedy’ op basis van songs van Elvis Presley. Met René van Kooten, Brigitte Heitzer e.a. Tournee t/m 11/7. allshookup-demusical.nl

Mamma Mia!, reisproductie van Van den Ende-musical met liedjes in de vertaling van Coot van Doesburg. Met o.a.Lone van Roosendahl, Anouk van Nes, John Vooijs en Bas Westerweel. Tournee t/m 11/7.

musicals.nl

Circus
Roncalli is een circus uit Duitsland dat met historische wagens en per trein door Europa reist. Voor het eerst in Nederland te zien. T/m 27/6 in Amsterdam, aan de Boelelaan.

roncalli.com

Theater
De Trilogie van de Schoonheid, is als theaterdriedaagse te zien tijdens Festival Zwart, waar regisseur Jan Fabre internationale hoofdgast is. De eerste twee delen De Keizer van het Verlies en De Koning van het Plagiaat werden in 1996 en 2005 gecreëerd. Aan het derdedeel, De dienaar van de Schoonheid, wordt op dit moment de laatste hand gelegd. T/m 27/6 in Theater Odeon in Zwolle. janfabrezwolle.nl

Ergens & Overal, is een expositie over locatietheater door het Theater Instituut i.s.m. Stichting Vrede van Utrecht. T/m 27/6 te zien op de Parade in Rotterdam, daarna op Over het IJ (Amsterdam), Theaterfestival Boulevard (Den Bosch) en Nazomerfestival in Middelburg. tin.nl

Momenten van geluk, van Alan Ayckbourn in de regie van Albert Lubbers vertelt het humoristische en tegelijkertijd wanhopige verhaal van een familie die het leven leeft zonder de geluksmomenten daadwerkelijk te proeven. Gespeeld door theatergroep Suburbia in de schapenweide op Stadslandgoed de Kemphaan in Almere.

T/m 17/7. theatergroepsuburbia.nl

De helaasheid der dingen, door Afslag Eindhoven is een theaterbewerking van het gelijknamige boek van de Vlaamse schrijver Dimitri Verhulst in regie van Yvonne van Beukering. Reprise, tournee t/m 11/7.

afslageindhoven.nl

Diplodocus Deks van Tom Lanoye wordt gespeeld door Toneelgroep Maastricht in regie van Hans Trentelman. Een kleine dorpsgemeenschap verandert radicaal van karakter door de vondst van de kaak van een prehistorische planteneter. T/m 27/6 in de mergelgroeve van ENCI in Maastricht.

toneelgroepmaastricht.nl

De Voortzetting (van Art & Pro) waarin Frans Strijards het vak van toneelspelen en zijn werkwijze doorlicht middels diverse scènes uit Meer dan planken en wat hartstocht. Tournee t/m 25/9.

devoortzetting.nl

Mag ik nog wat langer blijven? is een voorstelling van Malschaert & Knapper over de oerknal: een explosie van tijd en ruimte. En in die ruimte woont een mens. Aan de rand van een stad die groeit en uitdijt gaan een muzikant en een kind op zoek naar hun bestaansrecht. 1 t/m 11/7 op Over het IJ festival in Amsterdam.

overhetij.nl

Verlichtinglight is een dolkomisch geschiedenislesje van jubilerend Mugmetdegoudentand. Met Han Kerckhoffs, Marcel Musters, Sieger Sloot, Dick van den Toorn en Joan Nederlof en Lineke Rijxman die afwisselend de vrouwenrol spelen. Tournee t/m 30/10.

mugmetdegoudentand.nl

Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus van John Gray. Regie Peter de Baan. Met Huub Stapel als psychiater die de verschillen tussen mannen en vrouwen voorlegt aan het publiek. Tournee t/m 17/12.

vrouwenkomenvanvenus.nl

De dienaar van de schoonheid, is de derde samenwerking tussen acteur Dirk Roofthooft met beeldend kunstenaar, theatermaker Jan Fabre. Toont goed gevoel voor theatrale dubbele bodems. T/m 26/6.

troubleyn.be

Lollipop door De Utrechtse Spelen i.s.m. aan met vormgeefster en theatermaakster Miek Uittenhout, met een fascinerende actrice/danseres Lotte Verbeek. Tournee t/m 14/8.

deutrechtsespelen.nl

Dans
Drumming, door studenten van de Brusselse dansopleiding P.A.R.T.S. is een remake van het bekende werk van Anne Teresa de Keersmaeker op muziek van Steve Reich. Het is de openingsvoorstelling van het International Theatre School Festival in het Compagnietheater in Amsterdam, t/m 30/6.

itsfestivalamsterdam.com

Nijinsky - Dancer, Clown, God, door het Nationale Ballet is het tweede deel van een multimediaal drieluik met naast dans ook een grote rol voor videoprojecties, vormgeving en muziek. Choreograaf Krzystof Pastor liet zich inspireren door de grote rollen, de balletten en het dagboek van Nijinsky. Nog t/m 24/6 in het Muziektheater in Amsterdam.

het-ballet.nl

Kleinkunst
Kaka Passa van Sanne Wallis de Vries is zaterdag te zien in het Vondelpark Openluchttheater. openluchttheater.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden