Poch doet opnieuw beroep op minister Timmermans

Advocaat Geert-Jan Knoops wil dat minister Frans Timmermans zich opnieuw hard maakt voor 'het recht op een eerlijk proces' van oud-Transaviapiloot Julio Poch. De advocaat gaat Timmermans vragen klachten die Knoops daarover in 2010 en 2011 indiende bij de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, openlijk te steunen.

Julio Poch. Beeld REUTERS
Julio Poch.Beeld REUTERS

Dat heeft Knoops zondag laten weten. Eerder deze week werd bekend dat de rechters in Argentinië het voorarrest van Poch met zeker een jaar hebben verlengd. De piloot zit inmiddels ongeveer 4 jaar vast, maar heeft voorlopig nog geen zicht op een inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

Knoops vreest dat het nog wel enige jaren kan duren voordat de rechters uitspraak doen. De advocaat rekent voor dat dit zomaar 2016 of 2017 kan worden. 'Maar op dit moment hebben we geen enkele indicatie.'

Eerlijk proces
Eerder dit jaar, in februari, ondersteunde Nederland een verzoek van Knoops om de voorlopige hechtenis van Poch te schorsen. De rechter wees dat verzoek toen af. Knoops vindt dat Nederland ervoor moet zorgen dat Poch een eerlijk proces krijgt.

'Nederland heeft in 2009 op verzoek van Argentinië aan dat land en Spanje vluchtgegevens van Poch verstrekt, zodat hij in Spanje kon worden aangehouden. Nederland heeft dus zonder enig voorbehoud indirect aan de uitlevering meegewerkt en is dus medeverantwoordelijk voor de huidige situatie waarin Poch zit', vindt Knoops.

Verdacht van dodenvluchten
Poch wordt er in Argentinië van verdacht zogenoemde dodenvluchten te hebben uitgevoerd. Daarbij werden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) boven zee uit vliegtuigen gegooid. Hij werd in september 2009 in Valencia opgepakt. Hij wilde toen juist zijn laatste Transaviavlucht voor zijn pensioen uitvoeren.

Spanje leverde Poch uit aan Argentinië. In februari bepleitte hij zijn onschuld. De piloot werd opgepakt omdat hij tijdens een etentje op Bali met collega's zou hebben gesproken over de dodenvluchten. Maar de piloot ontkent dat hij toen heeft gezegd zelf dodenvluchten te hebben uitgevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden