PME weigert te snijden in pensioenen metaalarbeiders

Amsterdam Het Pensioenfonds van de Metalektro (PME) zoekt de confrontatie met De Nederlandsche Bank (DNB) over het verlagen van de pensioenen....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

PME heeft DNB dinsdag per brief laten weten dat het niet van plan is te snijden in de pensioenuitkeringen over 2011. Volgens het fonds blijkt uit nieuwe berekeningen dat er genoeg geld is om de pensioenuitkeringen voor metaalarbeiders op peil te houden.

Vorige maand dwong minister Donner (Sociale Zaken) veertien zwakke pensioenfondsen versneld orde op zaken te stellen door de pensioenuitkeringen te verlagen. De fondsen moesten voor 1 oktober met nieuwe plannen komen om de pensioencrisis, die onder meer het gevolg is van de lage rente, het hoofd te bieden.

PME, met een belegd vermogen van 22 miljard euro, was het grootste fonds dat op het matje werd geroepen. Het fonds heeft DNB laten weten dat het extra maatregelen niet nodig acht, en dat de eerder ingeslagen weg naar herstel afdoende is. Voorwaarde is wel dat het fonds een rendement van bijna 6 procent op zijn beleggingen haalt. Ook worden de pensioenen voorlopig niet verhoogd met de inflatie.

De mogelijkheid van het snijden in de pensioenen bij de veertien zwakke fondsen leidde tot ophef. Volgens de fondsen zaaiden DNB en Donner paniek door snelle ingrepen af te dwingen. DNB houdt sinds de kredietcrisis strenger toezicht op de pensioenfondsen, die gezamenlijk honderden miljarden aan vermogens beheren.

Een woordvoerder van DNB zegt dat de toezichthouder de komende weken de plannen van PME en de andere kwakkelende fondsen tegen het licht zal houden. Op 1 december moet duidelijk zijn of de fondsen vanaf 2011 gaan snijden in de uitkeringen.

De pensioensector kampt met de naweeën van de kredietcrisis plus de almaar oplopende levensverwachting. Door de kredietcrisis zijn de beleggingen minder waard geworden en is de rente gedaald naar een laag niveau. Hoe lager de rente, hoe hoger een pensioenfonds zijn verplichtingen moet inboeken. De stijgende levensverwachting leidt ook tot hogere verplichtingen. Omdat werkgevers en werknemers niet bereid zijn meer premie te betalen, is de verwachting dat sommige fondsen de pensioenen zullen moeten korten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden