Plunderaars vinden geen goud, maar vernielen mummies

Zeker vijftig mannen zijn opgepakt toen ze probeerden in te breken in het Egyptisch Nationaal Museum in Caïro. Sinds maandag staan er sluipschutters op het dak.

amsterdam - De collectie van het Egyptisch Nationaal Museum in Caïro en andere archeologische verzamelingen zijn doelwit geworden van plunderaars. Militairen hebben de afgelopen dagen vijftig mannen opgepakt die probeerden in te breken in het museum in de hoofdstad.


Het Nationaal Museum staat aan het Tahrirplein, centrum van protest tegen president Mubarak. Gevreesd wordt dat het erfgoed, dat jaarlijkse miljoenen toeristen trekt, gevaar loopt in de chaos van de betogingen. Het museum herbergt talloze topstukken uit de rijke geschiedenis van Egypte.


De schade aan de collectie is tot nu toe beperkt, maar om verdere inbraakpogingen te voorkomen, wordt het gebouw door militairen bewaakt. Op het dak zijn maandag sluipschutters gestationeerd.


Terwijl de politie buiten botste met betogers, wisten dieven vrijdag het gebouw binnen te dringen. Ze waren vermoedelijk op zoek naar gouden voorwerpen. Mogelijk uit frustratie hebben ze van twee mummies de hoofden afgerukt. Vitrines werden opgebroken, tientallen voorwerpen beschadigd. De schade is volgens een zegsman wel te herstellen.


De inbrekers zijn niet doorgedrongen tot de ruimte waarin het wereldberoemde dodenmasker van farao Toetanchamon ligt. Deze kamer is door een hek afgesloten.


'Het Egyptisch Museum van Oudheden is het belangrijkste ter wereld. Daar kun je kort over zijn', zegt dr. Maarten Raven, egyptoloog en conservator van het Museum van Oudheden in Leiden. Hij is betrokken bij opgravingen bij Sakkara, ten zuiden van Caïro en onderhoudt nauwe contacten met het Egyptisch Nationaal Museum.


'Als het gezag wegvalt, en het museum op eigen benen komt te staan, is alles onzeker. Er gaan verhalen dat de dieven eigen bewakers waren. Niemand die het weet. Het kwaad is al geschied. Ze hebben dertien vitrines kapotgemaakt, zinloos schade aangericht.'


'Ze zijn niet rechtstreeks naar de goudkamers gegaan. Het goud is afgeschermd, maar met grof geweld kun je overal komen.'


Ook elders uit Egypte komen berichten over diefstal van antiquiteiten. Er zijn plunderingen gemeld uit depots bij de piramides van Sakkara en Abu Sir. Rovers vielen een opslagruimte aan van het Qantara Museum bij de stad Ismailia aan het Suezkanaal. In dat museum liggen duizenden objecten uit de Romeinse en Byzantijnse tijd.


In Luxor hebben bewakers een groep bewapende plunderaars verdreven, die hun slag wilden slaan in een depot van de beroemde tempel van Karnak.


Raven: 'We horen dat de politie het laat afweten. We horen verschrikkelijke berichten. Van collega's in Egypte, via blogs, twitter. Overal zijn illegale opgravingen. Ik denk dat pas veel later de omvang van de schade duidelijk wordt - of nooit.'


Raven zegt dat in Sakkara enkele jaren geleden een centraal magazijn is gebouwd. Met wachttorens en bewakers. 'Maar als die weglopen. Ik hoor dat het magazijn nog met rust wordt gelaten, maar het hele opgravingenterrein is omgewoeld door gelukszoekers.


'We zijn heel bedroefd. Ik ben al sinds 1975 bij dit project betrokken; ik zou er gisteren weer zijn heengegaan, maar ja. We hebben er ontzettend veel geld ingestoken, ook van de Nederlandse ambassade, om de oudheden toegankelijk te maken voor het publiek en toeristen. Als dat werk in een paar dagen wordt verwoest...'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden