NieuwsAvondklokrellen

Plunderaars Primera-winkel gearresteerd; OM wil alle schade op daders verhalen

De Brabantse politie heeft tot donderdag voor de rellen in Eindhoven en Den Bosch respectievelijk 70 en 52 mannen aangehouden. Onder de Bossche verdachten zitten ook meerdere ‘plunderaars’ van de Primerawinkel.

Inwoners van Den Bosch helpen met het opruimen van de rotzooi na de rellen.  Beeld ANP
Inwoners van Den Bosch helpen met het opruimen van de rotzooi na de rellen.Beeld ANP

Dat heeft het Openbaar Ministerie Oost-Brabant donderdag bekendgemaakt. Volgens persofficier Janine Kramer zitten elf Bossche verdachten nog vast, van wie ongeveer de helft ‘Primera-plunderaars’ zijn.

De meeste andere verdachten zijn al weer vrijgelaten omdat ze minder ernstige feiten hebben gepleegd, zoals het negeren van de avondklok of het niet luisteren naar een bevel van de politie. Ze kunnen daarvoor een boete tegemoet zien, tenzij op filmpjes of andere beelden is te zien dat ze zich veel zwaarder hebben misdragen, zoals stenengooien naar de ME.

De Brabantse politie heeft na een oproep aan alle bewoners ruim 1.100 filmpjes en foto’s van relschoppers in Eindhoven en Den Bosch binnengekregen. ‘Die worden allemaal bekeken, een enorme klus’, aldus Kramer. Ook worden beelden van beveiligingscamera’s in winkels en op straat bestudeerd om te kijken of er verdachten zijn te herkennen.

In de beroofde en vernielde Primerawinkel zijn eveneens dna-sporen van bloed (als gevolg van gebroken glas) en vingerafdrukken veiliggesteld. Bij sommige verdachten zijn zippo-aanstekers en sigaretten uit de winkel aangetroffen, aldus Kramer. Ook wordt gezocht naar goederen uit de geplunderde Jumbo City, schuin tegenover de Primera.

Beslag op auto's

Het OM wil alle schade die is aangericht in de vernielde winkels, evenals de schade aan andere winkels en woningen, verhalen op de daders. Bij zes verdachten, die betrokken waren bij de bestorming van de Primera of Jumbo, is beslag gelegd op bankrekeningen (geldt voor alle zes) en auto’s (geldt voor twee verdachten). Ook is er in één geval loonbeslag gelegd.

‘Wij vinden dat de daders moeten opdraaien voor de schade’, zegt de persofficier. ‘Daarom stellen we nu alvast goederen en geld veilig. Dan kunnen we dat meteen innen als ze zijn veroordeeld. We willen voorkomen dat een verdachte nog even snel 10 duizend euro wegsluist en straks kan beweren dat hij geen geld meer heeft.’

Ook op jongeren die zich hebben misdragen, zal de schade worden verhaald. ‘Ik sluit niet uit dat we de komende dagen ook beslag gaan leggen op scooters en dure jassen’, aldus Kramer.

Sommige advocaten hebben al gewaarschuwd dat die jacht van justitie op de daders van de rellen funest kan uitpakken voor toch al kwetsbare jongeren of gezinnen. ‘Het is niet ons doel om iemand helemaal de afgrond in te helpen. Bovendien vindt er altijd ook nog een toetsing door de rechter plaats’, aldus persofficier Kramer. ‘Maar als je zo stoer bent om vernielingen te plegen of winkels te plunderen, moet je op de blaren zitten. Dan moet je maar een tijdje gaan werken om de schade te betalen.’

15-25 jaar

In Den Bosch hebben veertig benadeelde partijen zich inmiddels bij de politie gemeld met schade. Daaronder zijn de eigenaren van de Primera en andere winkels, maar ook bewoners.

De Bossche verdachten zijn merendeels jongeren tussen 15 en 25 jaar − ze komen bijna allemaal uit de stad zelf. De Eindhovense verdachten zijn van meer leeftijden en uit meer windstreken, zoals Middelburg, Zeewolde en Arnhem. ‘Die zijn afgekomen op de oproep om te gaan demonstreren en rellen in Eindhoven’, aldus Kramer. ‘In Den Bosch waren het vooral lokale jongeren die vernielingen pleegden.’

Donderdagmorgen bracht koning Willem-Alexander een bezoek aan de getroffen winkeliers en bewoners in Den Bosch. Hij noemde Primera-eigenaar Maaike Neuféglise ‘het nationale symbool van de verschrikkingen, maar ook van de kracht die van Den Bosch en Nederland uitgaat’. Eerder deze week werd Neuféglise ook al door premier Mark Rutte gebeld naar aanleiding van de rellen.

Lees ook

‘Had nu graag een paar bakstenen naar die kk ME willen smijten’, appte Wesley (35). De rechter veroordeelde hem tot twee maanden cel wegens opruiing.

Hoe de knop in Eindhoven om ging. ‘Ben zo trots op al die strijders! REVOLUTION!!!!’

Een dag na de rellen in Den Bosch. ‘Het leek wel een sprinkhanenplaag.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden