Pluimveebedrijf Groningen geruimd

Een pluimveebedrijf in de Groningse gemeente Eemsmond is zaterdag geruimd omdat er zeer waarschijnlijk een lichte variant van vogelpest is aangetroffen. Bij een periodieke controle zijn er antistoffen bij het pluimvee geconstateerd, aldus een woordvoerder van het ministerie van Landbouwzaterdag...

ANP

De dieren vertonen geen symptomen zoals dat vorig jaar gebeurde, toen Nederland kampte met een zeer besmettelijke variant van het virus. Hoewel het deze keer zeerwaarschijnlijk om een relatief ongevaarlijk virus gaat, wil minister Veerman (Landbouw) geen risico's nemen. Op het bedrijf verblijven 22.000 legkippen. Zij krijgen bijbesmetting met dit virus meestal alleen lichte ziekteverschijnselen.

Er wordt nog onderzoek gedaan bij drie andere bedrijven. Daarbij gaat het om twee bedrijven in de buurt en om een ander bedrijf in de provincie Groningen dat viafamiliebanden verwant is aan het te ruimen bedrijf in Uithuizermeeden.

Sinds de grootschalige uitbraak van de zeer besmettelijke vogelpest-variant vorig jaar, wordt bij pluimveebedrijven periodiek bloedonderzoek gedaan. Het is de eerstekeer dat het ministerie van Landbouw op deze manier op de aanwezigheid van het virus stuit. Een andere verdenking bij een bedrijf in Midden-Nederland kan na verderonderzoek zeer waarschijnlijk als loos alarm worden beschouwd, aldus het ministerie.

Het ministerie wijst er op dat de vogelpestepidemie van vorig jaar mogelijk is veroorzaakt doordat een milde variant van het virus is veranderd in een agressieve vorm.Toen verspreidde het virus zich vanaf begin maart over bijna 1300 bedrijven in de Gelderse Vallei, Noord-Brabant en Limburg. Ter bestrijding werden ongeveer 30miljoen kippen, eenden en kalkoenen gedood.

Daarom wil Landbouw nu met controles de milde variant van het virus zo snel mogelijk opsporen. Op bedrijven waar de dieren naar buiten kunnen lopen, wordt elkkwartaal een bloedmonster genomen. Deze dieren kunnen namelijk in aanraking komen met wilde vogels die het virus weer bij zich kunnen dragen.

Volgens het ministerie verplicht de Europese Unie de lidstaten niet tot bestrijding van deze milde variant van het virus. De EU draagt dan ook niet bij aan de kosten.Omdat het om een milde variant gaat, zijn er geen maatregelen voorzien, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie zaterdag.

Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland en de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) tonen zich tevreden over het optreden van minister Veerman.Dit is het resultaat van de periodieke controles", meldde een LTO-woordvoerder zaterdag. De twee organisaties maken zich weinig zorgen omdat het virus volgens henniet besmettelijk is. Het enige gevaar dat zou kunnen ontstaan is als de milde variant muteert tot een agressieve vorm, aldus de LTO-woordvoerder. 'Daarom is dit snelleoptreden zeer wenselijk. De betrokken pluimveehouder zal gecompenseerd worden voor de geleden schade.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden