Pluimvee moet in voorjaar naar binnen

Het buitenlopende pluimvee moet in het voorjaar tijdens de vogeltrek vrijwel zeker naar binnen toe als maatregel tegen de vogelgriep....

Vaccinatie van de dieren zal op dat moment nog niet mogelijk zijn. Dat heeft minister Veerman van Landbouw donderdag in de Tweede Kamer gezegd.

De bewindsman, die op het punt staat de vaccinatieplannen voor hobby- en buitenlopend pluimvee ter goedkeuring voor te leggen aan de Europese Commissie, hoopt de dieren via inenting te kunnen behoeden voor besmetting met het vogelgriepvirus tijdens de najaarstrek van dit jaar. ‘Voor dit voorjaar biedt dit geen soelaas meer. Naar verwachting moeten de kippen van het voorjaar daarom weer opgehokt worden’, aldus Veerman.

Half februari zal de minister zich met deskundigen buigen over een nieuwe afschermplicht, die pas nog per 1 januari is ingetrokken. Waarschijnlijk zullen straks net als afgelopen najaar alleen de buiten scharrelende kippen in risicogebieden met veel trekvogels verplicht op stok gaan. Ook Duitsland heeft al een ophokplicht voor het pluimvee voor komend voorjaar aangekondigd.

De Dierenbescherming noemt het plan voor een nieuwe ophokplicht ‘voorbarig’. De organisatie rekende er op grond van de voortvarende stappen in het vaccinatieoverleg op dat de eerste kippen dit voorjaar ingeënt zouden worden met Brusselse goedkeuring, aldus een zegsman.

De Kamerleden scharen zich in grote lijnen achter Veermans maatregelen rond de dreigende vogelgriep. Wat betreft de desinfectiematten op luchthavens, waarop reizigers uit Turkije hun schoenen kunnen ontsmetten, staan de meningen echter haaks op elkaar, zo bleek donderdag opnieuw.

Een meerderheid van VVD, PvdA, LPF, SP en SGP vindt dat die matten er moeten komen. Te meer omdat de Kamerleden twijfelen aan de Turkse aanpak van de besmettingshaarden. ‘Het is gewoon een vieze zooi in Turkije. Laten we onze eigen verantwoordelijkheid nemen en die matten neerleggen op de luchthavens’, aldus VVD'er Oplaat. ‘Better safe than sorry’ vindt ook Kamerlid Van Velzen (SP).

Volgens Veerman zijn de matten niet nodig. ‘Het is zonde van de centen. Het effect is vanuit veterinair oogpunt gezien nul.’ Het Rijk wil reizigers vooral bewust maken van het vogelgriepgevaar. Toeristen krijgen via flyers het advies contact met pluimvee te mijden en geen voedsel of kippenproducten als veren en jachttrofeëen mee te nemen, omdat dat laatste verboden is. ‘De laatste weken worden minder producten in beslag genomen. Het lijkt dus te werken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.