Ploumen verslaat Pronk en wordt voorzitter PvdA

Lilianne Ploumen is de nieuwe voorzitter van de PvdA. Waarnemend partijvoorzitter Ruud Koole maakte maandagavond bekend dat zij de ledenraadpleging heeft gewonnen...

De winst van Ploumen, de directeur van de hulporganisatie Cordaid, komt als een verrassing. Oud-minister Jan Pronk gold als de favoriet, hoewel Ploumen als zijn enige serieuze concurrent werd gezien.

Ploumen stelde in een eerste reactie ‘ontzettend blij’ te zijn. Zij zei zich te zullen inzetten voor een partij waarin de leden worden gehoord.

Geen van de zeven kandidaten haalde een absolute meerderheid, zei Koole maandag. In de verkiezing konden de ongeveer 62.000 partijleden aangeven wie hun eerste kandidaat was, wie hun tweede, en zo verder tot zeven. Zes extra telronden waren nodig om een winnaar te bepalen, meldde Koole. Uiteindelijk won Ploumen met 54 procent van de stemmen.

Pronk lag in de eerste ronde stemmen nog voor op Ploumen, maar zij kreeg als tweede en volgende keuze meer steun van de PvdA-leden. Pronk legt zich neer bij de uitslag en noemde de verkiezingen ‘professioneel’. Verder stelde hij dat de leden ‘voor Ploumen hebben gekozen en niet tegen mij’.

Tichelaar enthousiast
Fractievoorzitter Jacques Tichelaar van de PvdA in de Tweede Kamer noemde Ploumen ‘de beste voorzitter die we kunnen hebben’. Partijleider en vicepremier Wouter Bos sprak van heel spannende verkiezingen. Hij is blij dat ‘eindelijk een vrouw’ PvdA-voorzitter is geworden.

Bos merkte nog op dat hij ‘geen problemen’ met Pronk gehad zou hebben. Sommigen voorspelden dat de oud-minister voor onrust zou zorgen, omdat hij zich nadrukkelijk profileerde als vertegenwoordiger van de linkervleugel van de partij. Zo pleitte hij voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak, terwijl de PvdA in de kabinetsformatie heeft afgesproken daarvan te zullen afzien. Enkele partijprominenten, onder wie Ruud Vreeman en Klaas de Vries, spraken zich tijdens de campagne uit tegen Pronk.

Maar volgens Bos verschillen Ploumen en Pronk ideologisch niet van elkaar. Bovendien verwacht hij dat ook Ploumen als voorzitter kritiek zal uiten. Ploumen stelde maandag echter nadrukkelijk dat Bos als partijleider de standpunten van de PvdA op de voorpagina's moet uitdragen.

Ploumen: niet direct vertrek uit Uruzgan
Ploumen wil niet direct een vertrek van de Nederlandse troepen uit de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. ‘Zomaar weggaan heeft enorme gevolgen voor de bevolking daar’, waarschuwde zij maandag, kort nadat zij door de PvdA-leden was verkozen.

Ploumen riep de politiek ertoe op om in de discussie over een mogelijke verlenging van de Nederlandse missie in de Afghaanse provincie meer de plaatselijke bevolking te betrekken. Volgens de directeur van hulporganisatie Cordaid die in het voorjaar aan haar nieuwe functie begint, wordt er nu te weinig naar de mensen zelf geluisterd.

Storing
De bekendmaking van de winnaar was vertraagd door een computerstoring. De nieuwe voorzitter, die de dit voorjaar opgestapte Michiel van Hulten opvolgt, zou aanvankelijk rond 16 uur worden gemeld in de Rode Hoed in Amsterdam. Omdat die zaal niet voor de avond was gereserveerd, week de PvdA uit naar het partijbureau.

De PvdA-leden konden de afgelopen week schriftelijk, telefonisch of via internet kiezen uit zeven kandidaten voor het partijvoorzitterschap. Naast Ploumen en Pronk waren kandidaat: Erik de Baedts, Tjeerd van Dekken, Bertus Mulder, Solomon Tesfaye en Ad Voerman. De nieuwe voorzitter wordt formeel gekozen op het partijcongres op 6 oktober.

PvdA-leider Wouter Bos feliciteert Lilianne Ploumen maandagavond in Amsterdam met haar verkiezing tot voorzitter van de partij. (ANP) Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.