Ploumen schrapt algemene begrotingssteun

Algemene financiële steun zonder voorwaarden aan regeringen van arme landen gaat tot de verleden tijd behoren. Het laatste land dat algemene begrotingssteun krijgt, is Burkina Faso. Dat programma wordt nog afgerond waarna er een eind komt aan deze vorm van hulp, zei minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking woensdag in de Tweede Kamer.

Bij algemene begrotingssteun mag het ontvangende land zelf beslissen hoe het het geld gaat inzetten. De Tweede Kamer nam eind vorig jaar al een motie van CDA-Kamerlid Agnes Mulder aan waarin om afschaffing van deze steun aan ontwikkelingslanden werd opgeroepen. De afgelopen jaren heeft Nederland de algemene begrotingssteun al beperkt.

Bij rechtstreekse hulp aan de overheid van een ontwikkelingsland gaat Ploumen zich richten op zogeheten sectorale begrotingssteun en stabiliteitssteun. Bij de eerste vorm gaat de hulp naar een specifieke overheidssector. Omdat hierover concrete afspraken worden gemaakt, zouden de uitgaven beter te controleren zijn.

Stabiliteitssteun is volgens de minister alleen bedoeld voor fragiele staten, landen waar iedereen zijn handen van dreigt af te trekken. De hulp moet volgens Ploumen voorkomen dat deze landen 'nog verder afglijden'. Ze wil dit alleen met andere landen en organisaties gaan doen. Als voorbeeld hiervan noemde ze de mogelijke opbouw van de watervoorziening in Mali.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden