Ploumen moet van Kamer hulp Zuid-Soedan evalueren

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking moet in een brief aan de Tweede Kamer uitleggen welke positieve resultaten Nederland heeft bereikt in Zuid-Soedan. Ook moet ze de Kamer laten weten welke lessen zijn geleerd van de hulp aan de jonge Afrikaanse staat.

DEN HAAG - D66 en VVD hadden hierom dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje gevraagd. Ploumen probeerde de kritiek op de besteding van een half miljard euro hulpgeld in Zuid-Soedan dinsdag te pareren met de constatering dat er ook successen zijn geboekt. De aanleiding voor de vragen was een bericht in de Volkskrant van zaterdag dat meer dan tien jaar diplomatieke inspanningen en ruim 500 miljoen euro ontwikkelingsgeld vrijwel teniet zijn gedaan na zes maanden burgeroorlog in Zuid-Soedan.


De PvdA-minister zei er trots op te zijn 'dat we vluchtelingen te eten hebben gegeven, waardoor ze hebben kunnen overleven. Ik ben niet trots op de regering in Zuid-Soedan. Daarom heb ik hulp aan die regering stopgezet. Maar de noodhulp gaat door.' Met de bijdrage van Nederland zijn volgens Ploumen ook kinderen naar school gestuurd en is gezondheidszorg geleverd.


'De vooruitgang is door het conflict helaas in de knop gebroken', erkende Ploumen. 'Het werken in fragiele staten brengt risico's met zich mee.' De bewindsvrouw wees op het ooit door oorlog verscheurde Rwanda, waar Nederland heeft meegeholpen met wederopbouw. In het Afrikaanse land is de levensstandaard voor burgers sinds twintig jaar toegenomen, groeit de economie fors en is corruptie bijna uitgebannen. 'De hoop was dat we dat met Zuid-Soedan ook konden doen', aldus de minister. Ploumen noemt het 'diep verdrietig' dat de regering van Zuid-Soedan het conflict weer heeft gezocht.


Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma hebben het kabinet en de Tweede Kamer in de afgelopen jaren alle kritische rapporten over de hulp aan Zuid-Soedan genegeerd. Ploumen: 'Niemand heeft gezegd dat dit een makkelijke opdracht was.' Nederland heeft volgens Ploumen als een van de eerste donoren de hulp stopgezet.' De minister denkt dat 'goed voorbeeld misschien doet volgen'. Andere donoren zouden hun directe hulp aan de regering mogelijk eveneens staken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden