Ploumen: kom naar protest bij mis Sint-Jan

PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen roept homo’s en hetero’s op zondag massaal aanwezig te zijn in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch om te protesteren tegen het homobeleid van de katholieke kerk. Ze zal zelf ook komen om haar verbijstering te laten blijken over de hostie-affaire. ‘Wat hier gebeurd is, is zó achterhaald, zó middeleeuws, dat ik hoop dat de Sint Jan zal uitpuilen. Dit gaat alle politieke belangen te boven, hetero én homo moeten hierin solidair zijn.’

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Ploumen deed haar oproep woensdag op de website van de Gaykrant. Onder aanvoering van homo-organisaties als het COC en Embrace Pink trekken actievoerders zondag op naar Den Bosch om daar de hoogmis bij te wonen en, indien zij katholiek zijn, ter communie te gaan. Zij zullen daarbij roze driehoeken dragen met de tekst Jezus sluit niemand uit.

De actievoerders hopen de kerk te dwingen tot een ander homobeleid. Dat ligt onder vuur sinds de Reuselse pastoor Buyens de plaatselijke Prins Carnaval de communie weigerde wegens diens homoseksualiteit. Daartegen werd zondag al in de kerk in Reusel door homo’s gedemonstreerd waarop Buyens, in overleg met Hurkmans, de communie voor de hele parochie schrapte. Hij achtte de kans op ontheiliging van het sacrament te groot met zo veel openlijke zondaars in de kerkbankjes.

De actievoerders willen zien of nu ook in de Sint Jan de hele communie wordt afgeblazen wegens hun aanwezigheid.

Lillianne Ploumen (de Volkskrant) Beeld
Lillianne Ploumen (de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden