Plotseling breekt blinde paniek uit

Kouchner is net weg als er paniek uitbreekt en Saakasjvili door zijn bodyguards een steeg in wordt geduwd...

Van onze correspondent Arnout Brouwers

Het strakke, rijzige standbeeld van Stalin op Gori’s centrale plein staart als altijd ijzig kalm in noordelijke richting. Maar veel inwoners van de stad beschikken niet over zijn stalen zenuwen en kiezen een veiliger heenkomen. De Russen komen, gaat het gerucht. Wat zou Stalin ervan denken, als zijn geboorteplaats zou worden overstelpt door binnenvallende Russen?

’s Ochtends bezoekt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Kouchner de uitgebrande woonflats waar zaterdag 28 mensen om het leven zijn gekomen als gevolg van een Russische luchtaanval.

Hij wordt tussen de ruïnes vergezeld door een hoge Finse OVSE-diplomaat, de jonge Georgische minister van Buitenlandse Zaken en een horde journalisten en fotografen. ‘Ik ben hier gekomen omdat het vechten moet stoppen’, roept hij herhaaldelijk uit op vragen van journalisten.

Dan komt ook ‘Misja’ aanrijden, in een zwarte Hummer. Saakasjvili draagt een kogelwerend vest en oogt goedgemutst. Kouchner gaat door, naar het ziekenhuis. Wie zal hij morgen in Moskou treffen, Poetin of Medvedev? ‘Ik weet het zelf niet’, antwoordt hij.

Kouchner is geïrriteerd over het gedrom van de journalisten. Maar hij stapt, terwijl hij in zijn auto zit, wel speciaal uit zodat een Franse fotograaf een plaatje van hem kan maken, met zonnebril, tegen de achtergrond van de uitgebrande flats. Heel professioneel.

Hij is nog maar net weggestoven, als er plotseling een blinde paniek uitbreekt. De automatische geweren van de stroom bodyguards die Saakasjvili omgeven, gaan op scherp. Een wild geschreeuw breekt uit, heftige gebaren – weg, weg, weg. Iedereen moet weg. Een aanslag? Een luchtaanval?

Mensen stuiven alle richtingen uit, Saakasjvili wordt door zijn bodyguards om de hoek een steegje in gevoerd. Hij wordt op de grond gedrukt waar hij, geknield, bedekt wordt met extra kogelwerende vesten.

Dan wordt een Hummer voorgereden, waarin hij wordt geduwd. De Hummer rijdt verder de steeg in – die nergens naar toe leidt. Waarom? Hij draait om en de weg wordt vrijgemaakt om Saakasjvili in de richting van de hoofdstad Tbilisi af te voeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden