Plots zijn Erdogan en Poetin weer 'goede vrienden'

De Turkse president Erdogan spreekt weer van zijn 'goede vriend' Poetin. De Russische president trekt zijn sancties tegen Turkije in. En samen gaan de twee weer pijpleidingen en een kerncentrale bouwen.

Foto reuters

Het is alsof Turkije nooit een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot boven de Turkse grens. In Sint-Petersburg strooiden de presidenten dinsdag zand over het incident, dat in november 2015 een sanctieoorlog ontketende.

Poetin kondigde de terugkeer aan van Turks groente en fruit in de Russische supermarkten. 'Gezondheidsrisico's' van Turkse courgettes en grapefruits zijn plots verleden tijd. Ook beloofde Poetin dat de stroom Russische toeristen naar Turkije snel weer op gang zal komen. Weg is de 'terreurdreiging' voor chartervluchten.

Militaire contracten

De presidenten die allebei in de clinch liggen met het Westen - Poetin voornamelijk vanwege militaire activiteiten in Oekraïne, Erdogan vanwege massale arrestaties na de mislukte staatsgreep - hervatten tevens hun militaire contacten en hun samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding.

De toenadering vergroot de kans op Russisch-Turkse samenwerking in hun gedeelde achtertuin Syrië. Poetin leek zijn gast enigszins tegemoet te komen in diens wens om Russische steun aan de Koerden af te bouwen: enkele uren voor het gesprek werd wegens financieringsproblemen de sluiting aangekondigd van het nieuwe kantoor van de Koerdische vertegenwoordiging in Moskou.

Maar de grootste splijtzwam tussen de twee blijft overeind. Erdogan herhaalde nog maar eens dat het einddoel van Poetin - een Syrië onder president Assad - onbespreekbaar is. Overleg over de oorlog werd geparkeerd naar een latere ontmoeting op dinsdag. Belangrijker was om de wereld te laten zien dat de vriendschap tussen de autocraten terug is.

Poetin en Erdogan bij aanvang van hun gezamenlijke persconferentie. Foto reuters
Foto reuters

De Turks-Amerikaanse betrekkingen zijn echter als een katholiek huwelijk, zegt Fadi Hakura van denktank Chatham House, vandaag in de Volkskrant: scheiding is niet mogelijk. Er is geen sprake van dat Erdogan vandaag in Sint-Petersburg de aanzet gaat geven tot een strategische heroriëntatie.

Lees ook

Turkije slaat 'een nieuwe bladzijde' open in de relatie met Rusland, zo zei de Turkse president. Erdogan had ook kunnen zeggen: ik steek, terwijl ik Poetin een hand geef, een middelvinger op naar het Westen. (+)

Poetin wil de banden met zijn Turkse ambtgenoot herstellen. Maar dat zal zo snel niet gaan. (+)

Turkse minister waarschuwt VS

De Turkse minister van Justitie Bekir Bozdag haalde vandaag in een interview met staatspersbureau Anadolu hard uit naar de VS, die weigeren Fethullah Gülen aan Turkije over te dragen. 'Als de VS Gülen niet uitleveren offeren ze hun banden met Turkije op voor een terrorist', zei Bozdag. De Turkse regering beschouwt de naar de VS uitgeweken geestelijk leider als het brein achter de couppoging van vorige maand in Turkije.

De bewindsman wees Washington op de anti-Amerikaanse gevoelens die zouden leven bij veel Turken. Alleen de Amerikanen kunnen volgens Bozdag voorkomen dat die afkeer omslaat in haat. 'Het ligt in handen van de Verenigde Staten', waarschuwde de minister.

Turkije heeft inmiddels meer dan 16 duizend mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep . Van nog eens zesduizend arrestanten is nog onduidelijk of ze formeel als verdachte zullen worden aangemerkt, maakte Bozdag vandaag bekend. Een kleine achtduizend mogelijke betrokkenen zijn niet opgepakt, maar worden wel onderzocht.

Na de mislukte coup zijn niet alleen duizenden arrestaties verricht, maar werden ook veel ambtenaren en militairen geschorst of ontslagen. Gisteren werd bekend dat vijf diplomaten van de Turkse ambassade in Den Haag zijn teruggeroepen naar Ankara omdat ze infiltranten van de Gülenbeweging zouden zijn. Critici vrezen dat 'de heksenjacht' zich uitbreidt naar Nederland.

Een Turkse demonstrant zondag in Istanbul. Foto afp
Het fotomoment met de handdruk van Poetin en Erdogan, misschien wel het belangrijkste politieke resultaat van de top. Foto ap
Erdogan ontmoet Poetin in 2014 in Ankara. Foto epa
Meer over