Plots klinkt er geen kwaad woord meer over Klaver

Sinds de komst van Tjeenk Willink lijkt de deur voor GroenLinks weer open te staan. Hoe staat het Binnenhof ervoor op dag 78 van de formatie? Uw politieke nieuwsbrief.

Informateur Tjeenk Willink ontvangt GroenLinks-leider Klaver. Beeld anp
Informateur Tjeenk Willink ontvangt GroenLinks-leider Klaver.Beeld anp

Goedemiddag. Is er iets veranderd met de komst van Tjeenk Willink? Ja, het bekvechten is opgehouden. Nu nog beweging.

Minister Dijsselbloem schetst in zijn voorjaarsnota de financiële grenzen voor het volgende kabinet. Het demissionaire kabinet pikt op de valreep nog een graantje mee.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks en geheel gratis per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DE FORMATIE - DAG 78
Het onweer trekt weg

Helpt dat nou, zo'n nieuwe informateur? 'In elk geval in één opzicht', constateert chef politiek Raoul du Pré. 'Er wordt weer heel voorzichtig over de randen van de loopgraven gekeken.'

Dat zit in kleine dingen. Toen er nog werd onderhandeld met GroenLinks, was er wekenlang totale radiostilte op het Binnenhof. Niemand zei iets over hoe het binnen ging. Dat veranderde toen het misging met GroenLinks en vervolgens tussen D66 en ChristenUnie. Toen werd de stilte verdreven door de donderwolk van politiek chagrijn die over Den Haag trok. Klaver had zijn hand overspeeld, Buma was een starre conservatief, Pechtold had zich misdragen tegenover Segers: over iedereen viel in de wandelgangen iets onaardigs te horen, afhankelijk van wie je het vroeg.

Was het oprecht? Of hoorde het slechts bij het spel om een doorstart mogelijk te maken? Du Pré : 'Zeker is dat het onweer nu, na twee weken, weg lijkt te trekken. En dat is het duidelijkst te merken aan de stemming rond GroenLinks-voorman Klaver.' Twee weken lang verklaarden alle betrokkenen de GroenLinks-variant morsdood. 'Dat zie ik niet herleven', was de vaste tekst van premier Rutte. Informateur Schippers zag ook geen perspectief.

Sinds dinsdag zegt Rutte er niets meer over. Hij zwijgt weer, als vanouds. Evenals Buma. En Klaver zelf? Die liet vanmiddag weten dat hij niet zal weigeren als Tjeenk Willink hem samen met Rutte, Buma en Pechtold uitnodigt om een doorstart te verkennen.'Ik heb zo goed mogelijk met de informateur meegedacht', wilde hij ook nog kwijt.

Het wachten is nu op het moment dat die uitnodiging inderdaad komt.

GroenLinks-voorman Klaver onderweg naar informateur Tjeenk Willink. Beeld ANP/de Volkskrant
GroenLinks-voorman Klaver onderweg naar informateur Tjeenk Willink.Beeld ANP/de Volkskrant

CIJFERS VAN DE DAG
Snoepen van de meevallers

Demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stuurde vandaag zijn laatste voorjaarsnota naar de Tweede Kamer. Deze financiële tussenrapportage bevat veel mooie cijfers voor de volgende (nog te formeren) ministersploeg: een gestaag groeiend begrotingsoverschot, een staatsschuld van proporties waar de Europese Commissie mee kan instemmen.

Economisch gaat het Nederland voor de wind. Minder werklozen betekent minder uitkeringen. Meer werkenden betekent meer inkomstenbelasting. Bovendien wordt er meer geconsumeerd en door bedrijven meer omgezet. Als het volgende kabinet de neiging om geld uit te geven kan onderdrukken, stroomt er in 2021 ruim 9 miljard meer in de staatskas dan er uitgaat.

Het zijn de vruchten die VVD en PvdA nalaten aan hun opvolgers, maar niet zonder vast een klein beetje te snoepen van de meevallers. Het demissionaire kabinet boekt vast extra miljoenen in voor verpleeghuiszorg, voor ambtenarenlonen, voor veiligheid en asiel, voor onderwijs. En de mantelzorgboete, die geld moest opleveren, gaat van tafel.

Minister Dijsselbloem (rechts) tijdens een debat in de Kamer. Beeld anp
Minister Dijsselbloem (rechts) tijdens een debat in de Kamer.Beeld anp

OOK DAT NOG
De vleugel

Thierry Baudet lost een verkiezingsbelofte in, zo zegt hij zelf. Zijn beroemde(/beruchte) vleugel arriveerde vanmiddag op het Binnenhof. Collega van het ND Sjoerd Mouissie legde het tafereel van boven vast.

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Onze politieke redactie neemt u elke middag rond 17.00 uur mee naar het Binnenhof. De Haagse vierkante kilometer is een snelkookpan waarin een tweet in de ochtend kan uitgroeien tot een Kamerdebat in de middag en een crisis in de avond. U leest het in Dagkoersen.

Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

De vleugel wordt het Kamergebouw ingerold. Beeld Twitter: @SjoerdMouissie
De vleugel wordt het Kamergebouw ingerold.Beeld Twitter: @SjoerdMouissie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden