NieuwsPhotoshop

Plots glimlacht Kim Jong-un op de Russische televisie – is hier sprake van Photoshop?

Heeft de Russische tv-zender Rossiya-1 Photoshop gebruikt? Veel Russen zijn ervan overtuigd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op de Kremlin-gezinde zender wel heel vrolijk keek, tijdens zijn ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov schudden elkaar de hand tijdens hun ontmoeting op 31 mei. Beeld AFP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov schudden elkaar de hand tijdens hun ontmoeting op 31 mei.Beeld AFP

Het beeld van de twee handenschuddende mannen ging vorige week de wereld over. Kim en Lavrov poseren voor een groot geschilderd zeegezicht. Hier werden banden aangehaald uit de tijd van de Koude Oorlog, toen Kims grootvader Kim Il-sung en de Sovjet-leiders vaak warmhartig waren. Kim oogde serieus, Lavrov zelfs een tikkeltje zenuwachtig. Alsof beiden het belang en de symboliek beseften van deze openlijke toenadering tussen het regime in Pyongyang en het Kremlin, minder dan twee weken voor Kims ontmoeting met de Amerikaanse president Trump in Singapore.

Geen tijd voor grapjes voor de driftig klikkende fotografen dus. Of voor Kims uitbundige lach die zo vaak te zien is op de Noord-Koreaanse televisie – als de grote leider bijvoorbeeld een weeshuis bezoekt, in een achtbaan stapt, bij een dolfijnenshow aanschuift of een van de omstreden Noord-Koreaanse rakettesten overziet. Kim maakte op de Russische tv-zender eerder een gewichtige indruk, zoals zijn vader Kim Jong-il dat doorgaans tijdens optredens gewoon was te doen.

Sommige politieke analisten meenden zelfs een norse grimas te herkennen op het gezicht van de Noord-Koreaanse roerganger, die ook een duidelijke rol wil spelen in de wereldpolitiek. Maar Kims vertrokken gelaatstrek had tijdens de uitzending van de wekelijkse nieuwsrubriek Nedeley op de Russische tv-zender Rossiya-1 plots plaatsgemaakt voor een minzame glimlach.

En zo kregen de Russische kijkers een vrolijke Kim te zien, terwijl presentator Dmitri Kiseliov verhaalde hoe de Noord-Koreaanse leider Moskou had bedankt voor het verzet tegen de VS en had geïnformeerd naar het welzijn van de Russische president Vladimir Poetin. Om nog maar eens te benadrukken hoe hartelijk de Russisch-Noord-Koreaanse verhoudingen waren.

Maar de BBC-correspondent in Moskou viel vooral de lach van Kim op. ‘Het lijkt erop dat de Russen Photoshop hebben gebruikt’, twitterde hij geamuseerd. En ook veel andere Russische kijkers merkten op dat de Noord-Koreaanse leider bij Rossiya-1 een stuk minder nors keek dan op beelden die eerder waren verspreid van de topontmoeting op 31 mei.

Nu zou het natuurlijk om verschillende beelden kunnen gaan, heel kort na elkaar genomen, maar op de mondhoeken van Kim na lijken ze toch wel allemaal heel erg op elkaar. Hier is digitaal gemanipuleerd, stelt de Russische oppositiepoliticus Ilja Jasjin vast. ‘Ze testen het op de sombere Noord-Koreaanse dictator, maar morgen zullen ze ons allemaal gelukkig maken. Met een vreugdevolle glimlach zullen de Russen in de toekomst nieuws over prijsstijgingen, stijging van energietarieven en subsidies aan oligarchen verwelkomen’, aldus Jasjin.

Ook veel andere Russen op sociale media hebben op de ‘gephotoshopte’ glimlach van Kim gereageerd. Vaak zijn de reacties een mengeling van spot en cynisme. ‘Mag ik ook een glimlach?’, ‘Propaganda heeft je lach nodig’ en ‘Een gephotoshopte lach zodat de vrolijke inhoud van Kiseliov niet somber wordt’ waren vaak gedeelde opmerkingen op sociale media. Sommige Russische gebruikers gingen zelfs nog een stapje verder en vermengden een foto van de Noord-Koreaanse leider met een lachende foto van die andere wereldberoemde Kim, de Amerikaanse reality-ster Kim Kardashian.

Presentator Kiseliov van Rossiya-1 – ooit door The Economist omschreven als Ruslands chef propaganda – ontkent dat het beeld van Kim is gemanipuleerd. ‘Absoluut niet. Ze maken altijd heel veel fotobeelden achter elkaar’, zei Kiseliov tegen Govorit Moskou-radio.

Ook het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft beelden vrijgegeven van de handdruk tussen Kim en Lavrov. Kims gezicht is vooral streng en stil als hij naar de camera’s kijkt. Maar de Noord-Koreaanse leider lijkt oprecht te grijnzen als hij met Lavrov en andere Russische diplomaten loopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden