Plooirok met sandalen valt niet goed op festival van 'fout & vieze smaak'

Wat aan te trekken naar een party die 'fout & vieze smaak' als thema heeft? Met een combinatie van een donkerblauwe plooirok, lichtgele spencer, een poezenbroche en Birkenstockstappers moet zaterdagavond in Veldhoven eer te behalen zijn, zou je zeggen....

Maar nee, een ensemble met plooirok en Birkenstock wordt niet bedoeld. Er is een verschil, meent Sander van der Sluis van de Heerlense party-organisatie Extrema, die zelf gekleed gaat in zilveren hemd en zwarte broek ('Niet extreem, ik moet rekening houden met mijn relaties'). Die combinatie is namelijk vies fout. En 'vies fout is niet goed'. Wat goed fout is? 'Kitsch. Vloekende combinaties met de meest smerige kleuren. Knal-oranje, schreeuwend roze of lichtblauw met zilver.'

Voor de onwetende bezoeker die nooit in de Randstad komt, staat het ook op de flyer vermeld. 'Want eerlijk is eerlijk, er gebeurt weinig in het Zuiden.' Daarom is Extrema 2,5 jaar geleden begonnen met het groots opzetten van thema-feesten die, zo om de zes weken, ergens onder de grote rivieren worden gehouden. 'Er moeten al te veel mensen uit het Zuiden naar het Westen rijden.'

De mensen van Extrema willen 'een plek verdienen op de landkaart', als was het om te onderstrepen dat het Zuiden geen achtergebleven gebied is. Om 'extravagantie massaal te maken' laten zij hun achterban zaterdagavond kennis maken met het Fout-Fenomeen. De gekozen locatie is geheel in overeenstemming met het thema: het oerdegelijke Kongreshotel en Vergadercentrum Koningshof in Veldhoven. En als Van der Sluis de vollopende zaal rondkijkt, stelt hij vast dat het publiek zijn best gedaan heeft.

Tanja uit Antwerpen (23) met paars haarlint is inderdaad op zoek gegaan naar dat rode T-shirt, dat oranje rokje, die bordeaux-panty. Het zilveren buiktasje heeft ze geleend. 'Je moet meedoen', zegt ze.

Katja uit Kerkrade (24) 'vloekt niet genoeg' met rood, oranje en geel katoen dat correspondeert met haar oog-make up. En ze vindt de bezoekers verder 'ook niet echt de zaal uit knallen'. Er zijn wat vlechten en staartjes. Er is een man met Schotse rok. Een leren hoofddoekje. Er zijn navels met glittertjes, te kleine shirts. Spijkerbroeken en stemmig zwart waaraan de drager zich geen buil zal vallen.

Veel zonnebrillen, veel lollylikkers - waarschijnlijk afgekeken van Simone Angel, die in engelachtig zilveren jurkje en met ingezogen wangen op het podium staat. Angel is geen echt foute celebrity als de Zangeres Zonder Naam of Rob de Nijs, maar het bekende gezicht van MTV presenteert een modeshow. Om de zaal op te warmen.

De gevlochten stropdas van paardenhaar, nogal en vogue onder trendy indianen, zal hèt item worden deze zomer. Kittige modellen showen in pittige standjes het ondergoed van Triangle. Voor welk kledingmerk het gepermanente magere meisje uit de kleren gaat, blijft onbekend. Haar optreden lokt veel gejoel uit. De geluksvogel uit het publiek heeft moeite met het losmaken van haar bh en jarretelles.

'Eigenlijk kan het niet hè', tettert Simone Angel. 'Lekker fout dus, folks.' Ja, de stemming zit erin, 'dank zij dj Bas, dus nu is het tijd voor een plasje, drankje en swingen'.

In een foute ambiance, een bijvertrek met hotelstoelen en tafels met keurige kleedjes, drinkt Mark uit Waalre (22) zijn biertje. 'Te kicken leuk hier. Weer eens wat anders dan gabberen.' Net als zijn vrienden draagt hij opvallend onopvallende kledij. 'We zijn hier met een man of zeventig uit het dorp, zelfs de koster van de kerk is erbij, om te kijken naar die extremen. Leuk toch?' Zijn buurman is verkeerd ingelicht door zijn maten. 'Ze hebben het altijd over die house-party's met pillen en zo. Wil ik dat vanavond eens proberen, is er geen dealer te zien.'

In een van de drie grote zalen, gedecoreerd met twee beschilderde Lelijke Eenden, wordt op een enorm podium gedanst op 'te space mellow'. Het gesprek tussen twee jongens naast het podium gaat over bonsaiboompjes. Of die ook al fout zijn.

Voor het podium, helemaal op de verkeerde plaats, zit een kleurloos stel van middelbare leeftijd, afkomstig uit een Eindhovense randgemeente. Ook zij komen vooral om te kijken. 'We hadden het in de krant gelezen. Best leuk om eens te zien.' En zo is er naast het vele 'leuk fout is goed' ook een heleboel 'fout, vies fout'.

De dame in legerpak is militant fout, de vlassnor eng fout, onwetend fout is het gegiechel over de dame met de zware stem op de dames-wc, het trainingspak is sportief fout, machtig fout de bodygard met sik en Madonna-microfoon. Weekje te vroeg: twee dames met carnavalspruiken.

Wel ontzettend goed is de plek waar het overduidelijk niet gebeurt: een in zwart plastic verpakt vergaderzaaltje, ver weg van de synthetische housemuziek, waar tieners van vroeger Denis met Blondie meezingen.

Astrid Theunissen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden