Plooij legde onjuiste verklaring af in proces Samir A.

Officier van Justitie Koos Plooij heeft dinsdag toegegeven dat hij als getuige in het hoger beroep tegen Samir A. en vier medeverdachten een onjuiste verklaring heeft afgelegd.

‘Een vergissing’, noemde Plooij deze misstap. Hij zei ook dat de suggestie dat hij opzettelijk een valse verklaring heeft afgelegd, hem zeer heeft geraakt. Het is eerder zo, zei hij keer op keer, dat hij nauwelijks concrete herinneringen had aan wat zich heeft afgespeeld.

Op verzoek van het Openbaar Ministerie werd Plooij voor de tweede keer opgeroepen als getuige. Advocaat-generaal Derk Kuipers wilde opheldering over wat Victor Koppe, een van de advocaten van Piranha-verdachten Samir A. en Nouredine el F., eerder had aangeduid als een ‘evident onjuiste en mogelijk zelfs leugenachtige’ verklaring van de officier.

Plooij had op 19 augustus gezegd dat hij wist dat het OM in 2005 enkele passages heeft geschrapt uit een verklaring van de zus van terreurverdachte Soumaya S., die ook in het Piranhaproces terecht staat.

Het ging om opmerkingen waarin de zus meldde dat haar familie contact had met de AIVD. Volgens Plooij werd de verklaring gekuist om de familie te beschermen, de verdediging meent dat vooral ontlastende delen zijn geknipt.

De zus van S. werd destijds als verdachte gehoord. Die zaak werd geseponeerd. Plooij zei op 19 augustus dat hij er altijd van uit is gegaan dat haar verklaring nooit in andere zaken zou worden gebruikt. Maar op 5 juli 2005 heeft hij de gekuiste versie zelf ingebracht, zo blijkt uit een raadkamerdossier over de hechtenis van Soumaya S. en Nouredine el F. waarop Plooij's handtekening staat.

Dinsdag zei hij, na de beschuldiging van mogelijke meineed, in zijn agenda te hebben gekeken. ‘Ik heb begrepen dat ik inderdaad op 5 juli raadkamer heb gedaan, maar ik heb daar geen concrete herinningen aan.’ En over de gekuiste verklaring in het raadkamerdossier: ‘Als ze erbij hebben gezeten, zal ik er een blik op hebben geworpen.’

Het OM heeft in hoger beroep straffen van 8 tot 15 jaar celstraf geëist, wegens het voorbereiden van terroristische aanslagen. Het hof doet op 2 oktober uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden