Ploeg van coach Bouwer zet Zweden opnieuw opzij in WK-kwalificatie Handbalsters maken het onmogelijke waar

Denemarken en Noorwegen organiseren later dit jaar het WK handbal voor vrouwen. De aanwezigheid van naaste buur Zweden werd voorondersteld, maar uitgerekend Nederland zette de derde Scandinavische wereldtopper de voet dwars....

Van onze handbalmedewerker

SÄVSJÖ

Om toe te treden tot de mondiale elite moet Nederland ook nog winnen van Litouwen, maar voor die klus lijkt de ploeg niet langer te klein. Bouwer, die zaterdag zijn 47ste verjaardag vierde met twaalf meegereisde en rood-wit-blauw gekleurde fans feest en haalde zijn gelijk, zij het een maandje later dan gehoopt.

Bouwer: 'Het eigen EK van december in Amsterdam en Den Bosch is voor ons net iets te vroeg gekomen. De kritieken die we toen moesten slikken waren niet mals, maar aan de weg die we sinds anderhalf jaar bewandelen heb ik nooit getwijfeld. Met dagelijkse trainingen en een talentvolle groep moet je de top kunnen bereiken, zo simpel is het.

'Wel heb ik mij vergist in de achterstand die Nederland had. Tijdens het EK hebben we geleerd met spanning om te gaan en dat is ons deze week bijzonder goed van pas gekomen.'

Nederland gaf zaterdag aanvankelijk geen krimp. Ronduit gedurfd was het 'vliegertje boven de cirkel' dat vlak voor het verstrijken van de eerste helft werd uitgeprobeerd. Feyen scoorde het juweeltje op aangeven van Burgers.

Nederland toonde lef en bij 13-13 leek er bij de Zweedsen definitief iets te knappen. Doelvrouwe Marlies Menten stopte enkele strafworpen (in totaal keerde de vervangster van Laura Robben vier van dit soort buitenkansjes) en ook aanvallend deed Nederland goede zaken: 17-13.

De doelpunten werden keurig verdeeld over de speelsters, met name vanuit de hoeken en tussen de eerste en tweede verdedigster in gebruikte Nederland de ruimten. De angst sloeg toe, toen Zweden besloot Burgers met een persoonlijke bewaking buiten het spel te houden. In die fase miste Ordelmans bovendien een snelle tegenaanval.

Zweden koos voor het offensief en kwam tien minuten voor tijd weer op voorsprong (18-17). Bij de stand 20-20 had sterspeelster Ericson, die in Zwolle ontbrak, de overwinning op zak, maar oog in oog met Menten miste zij voor open doel.

De resterende vijftien seconden werden door de Nederlandse ploeg koelbloedig uitgespeeld. Assink zette een 'sper' voor Burgers, die niet op doel schoot maar de bal weer inleverde bij Assink. De forse en sterke cirkelspeelster scoorde vervolgens met een verwoestend afstandschot de belangrijkste treffer uit haar prille loopbaan. 'Die bal ging dwars door het net', zei begeleidster Monique Tijsterman.

'Ook voor ons is dit een verrassing, maar wel een positieve', aldus Bouwer na de tweede overwinning. 'Vooral in de eerste helft hebben we heel sterk gespeeld. We zijn altijd in onze mogelijkheden blijven geloven. Dat is nu ingevuld. Zweden sla ik hoger aan dan Litouwen, maar dat moeten we natuurlijk nog even afwachten.'

Lof had Bouwer ook voor keepster Marlies Menten. Voor de bondscoach was haar vorm extra prettig na het afscheid van routinier Laura Robben, die na het mislukte EK voor haar diensten werd bedankt. 'Marlies heeft het heel goed gedaan', zei Bouwer.

Litouwen en Zweden spelen deze week tweemaal tegen elkaar. In maart kan Nederland in een dubbel tegen Litouwen doen wat niemand, inclusief Bouwer, nog verwacht had: kwalificatie afdwingen voor het WK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden