PLO wil intensieve bemoeienis grote mogendheden
De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie wil dat de grote mogendheden zich intensiever bemoeien met de vredesonderhandelingen met Israël. Yasser Abed-Rabbo, de belangrijkste woordvoerder van de organisatie, zei dat gisteravond voor het begin van een spoedbijeenkomst van een deel van het Uitvoerend Comité....
AFP, AP, Reuter
CAIRO
'Er moet een radicale en fundamentele herziening van het proces komen en we moeten een bredere participatie zien te bereiken', zei Abed-Rabbo.
Als landen die zich intensiever met het vredesproces zouden moeten bemoeien, noemde hij de VS, Rusland, de Europese Unie en Noorwegen, het land dat bemiddelde in de geheime onderhandelingen tussen de PLO en Israël die tot het Akkoord van Oslo leidden.
Arafat riep het Uitvoerend Comité in spoedzitting bijeen vanwege de toenemende frustratie onder Palestijnen over het uitblijven van uitbreiding van Palestijns zelfbestuur op de Westelijke Jordaanoever. Slechts negen van de achttien leden kwamen opdagen.
Zes leden zijn afgetreden of hebben hun lidmaatschap opgeschort uit protest tegen het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Onder hen bevinden zich Farouk Kaddoumi, de Palestijnse 'minister van Buitenlandse Zaken', en Mahmoud Abbas, beter bekend als Abu Mazen. Mazen was een van de ondertekenaars van het Israëlisch-Palestijnse vredesakkoord van 1993.
Beiden bekritiseren de manier waarop Arafat sindsdien met de belangen van de Palestijnen is omgegaan en de uitwerking van het Palestijnse zelfbestuur in de Gaza-strook en Jericho.
Toch was de zitting de best bezochte sinds ruim een jaar. De vraag is echter of het quorum aanwezig is om beslissingen te nemen. Tegenstanders van Arafat gaan ervan uit dat pas besluiten kunnen worden genomen als tweederde van de achttien leden aanwezig is. Anderen vinden dat tweederde van de resterende twaalf leden volstaat.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Peres, riep de PLO gisteren op de onderhandelen voort te zetten. Arafat sloot in een interview het opzeggen van het vredesakkoord uit. 'Dit akkoord is bindend voor iedere Israëlische regering, evenals voor welk Uitvoerend Comité ook.'
Dinsdag hervatten Israëlische en Palestijnse onderhandelaars hun overleg over het houden van verkiezingen onder de Palestijnen. De delegaties zeiden vooruitgang te hebben geboekt bij de kwestie van de internationale waarnemers die daarop moeten toezien.
Struikelblok is evenwel de Israëlische terugtrekking van de Westelijke Jordaanoever die aan de verkiezingen vooraf moet gaan. De verkiezingen hadden volgens het vredesverdrag vorig jaar juli moeten plaatsvinden, maar na aanslagen van Palestijnse extremisten werd de terugtrekking uitgesteld. Israël wil de troepen pas terugroepen als de Palestijnse Autoriteit ernst maakt met het bestrijden van terreur.