PLO-leider weigert Netanyahu te woord te staan; Arafat spreekt van diepe crisis in vredesoverleg

De vredesbesprekingen in het Midden-Oosten verkeren in een 'ernstige crisis', zei de Palestijnse leider Yasser Arafat maandag, terwijl 150 Israëlische militairen op de Westoever slag leverden met circa honderd Palestijnse activisten....

AP; AFP; REUTER

AP, AFP, Reuter

JERUZALEM

Volgens de Israëlische radio heeft premier Benjamin Netanyahu maandag twee keer tevergeefs getracht Arafat aan de telefoon te krijgen. Netanyahu zou de Palestijnse leider een toelichtig hebben willen geven op Israëls besluit een veel minder groot stuk van de Westoever (9 procent) te ontruimen dan waarop de Palestijnen hadden gerekend (30 procent). Arafat weigerde de Israëlische premier te woord te staan.

'Wij zoeken de confrontatie niet, maar als aan Palestijnse zijde gekozen wordt voor confrontatie zullen de Palestijnse belangen als eerste worden geschaad', verklaarde een Israëlische regeringswoordvoerder later.

De rellen van gisteren deden zich voor in Hebron, waar circa vijfhonderd joodse kolonisten temidden van 120 duizend Palestijnen leven. Palestijnse betogers trachtten er bulldozers tegen te houden die een weg moesten banen voor de inwoners van de joodse nederzettig Kiryat Arba. Honderden Palestijnen sloten zich bij de activisten aan toen Israëlische ordetroepen met knuppels begonnen in te slaan op de Palestijnen. Zeven Palestijnen raakten gewond. De Israëlische politie verrichtte vijf arrestaties.

Mahmoud Abbas, beter bekend als Abu Mazen, heeft uit onvrede met de recente besluitvorming door de regering-Netanyahu zijn ontslag ingediend als leider van de Palestijnse delegatie die met Israël onderhandelt over een vredesregeling. Met de eenzijdige aankondiging van Israël over de in Palestijnse ogen te beperkte ontruiming van de Westoever was voor Abu Mazen de maat vol.

De Palestijnen beschouwen het jongste besluit van de Israëlische Likud-regering als niets minder dan 'een truc'. Netanyahu koerste eerder deze maand al aan op een confrontatie, onder meer met de aankondiging dat Israël in Arabisch Oost-Jeruzalem een joodse wijk (Har Homa) van 6500 woningen gaat bouwen en met de bekendmaking dat vier Palestijnse instellingen op gezag van de Israëlische autoriteiten hun deuren zullen moeten sluiten. De voorzitter van de Palestijnse wetgevende raad, Ahmed Qreia, alias Abu Alla, heeft Arafat maandag opgeroepen alle besprekingen met Israël voor onbepaalde tijd op te schorten. 'Netanyahu zet ons voor gek', zei ook Arafats medewerker Bassam Sayeh.

Arafat, die in eigen kring onder toenemende druk komt te staan om een hardere lijn te kiezen, heeft zijn diplomatieke offensief opgevoerd. Volgens de Palestijnse minister Hanan Ashrawi heeft Arafat de Arabische landen in de regio, alsmede de Verenigde Staten om hulp gevraagd. De huidige ontwikkelingen kunnen in de regio in korte tijd resulteren in 'rampen en confrontaties', waarschuwde de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat, die door Arafat met een opdracht naar de Jordaanse premier Abdul-Karim Kabariti werd gestuurd.

De Palestijnen gaan ervan uit dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties woensdag zal spreken over de crisis in de Palestijns-Israëlische betrekkingen en de opstelling van Israël scherp zal veroordelen. Anders dan in de Veiligheidsraad, hebben de VS in dit forum geen vetorecht.

Premier Netanyahu arriveerde maandag in Moskou voor een tweedaags bezoek aan Rusland, waar hij onder meer zal spreken over de Russische levering van wapens en rakettechnologie aan Israëls aartsvijanden Iran en Syrië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden