PLO blijft met Israël in gesprek en zoekt internationale steun

De PLO zal de vastgelopen vredesonderhandelingen met Israël niet onmiddellijk opschorten. Dit blijkt uit het communiqué dat het Uitvoerend Comité van de PLO woensdag na afloop van het tweedaagse beraad heeft gepubliceerd....

REUTER; AP; AFP

Reuter, AP, AFP

CAIRO

Wel zal de organisatie Arabische en internationale steun zoeken om de joodse staat te dwingen zich te houden aan de in het autonomie-akkoord vastgelegde belofte zijn troepen van de Westoever terug te trekken.

'Het comité gelooft dat het belangrijk is de gevolgen en gevaren van een mislukking van het vredesproces te bespreken door zo spoedig mogelijk een Arabische topontmoeting te houden', aldus de verklaring. De PLO stuurt afgevaardigden naar Arabische landen, de VS, Europa, China, Japan en andere landen om daar duidelijk te maken dat Israël het vredesakkoord van 1993 aan zijn laars lapt.

Arafat en andere leden van het Uitvoerend Comité brachten in het kader van dit streven gisteren een bezoek aan de Egyptische president Mubarak. Na de ontmoeting reageerde de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Amr Moussa lauw. Hij vond de Palestijnse campagne om meer landen bij het vredesproces te betrekken wat te vroeg. Arafat reisde gisteren door naar Saudi-Arabië, waar hij mogelijk met koning Fahd zal spreken.

De PLO stelt Israël verantwoordelijk voor de lange vertraging die de uitvoering van het autonomie-akkoord heeft opgelopen. Het was de bedoeling dat in juli vorig jaar Palestijnse verkiezingen zouden worden gehouden in de Gazastrook en op de Westoever. Voor de verkiezingen zou Israël zijn troepen op de Westoever terugroepen. Dat is na een aantal bloedige bomaanslagen tegen Israëli's nog steeds niet gebeurd.

Vertegenwoordigers van Israël en de PLO beëindigden gisteren de elfde gespreksronde over de uitgestelde Palestijnse verkiezingen zonder vooruitgang te hebben geboekt. De leider van de Palestijnse delegatie, Saeb Erekat, riep Israël op een streefdatum te noemen voor de terugtrekking van de troepen. Hij benadrukte dat niet kan worden onderhandeld over verkiezingen zonder dat de troepenterugtrekking aan de orde komt.

De Arabisch-Israëlische ontmoeting over de Palestijnse vluchtelingen, die zondag in Amman zou worden gehouden, is zonder opgaaf van redenen uitgesteld.

In het Palestijnse communiqué wordt een lange reeks Israëlische activiteiten opgesomd die strijdig zouden zijn met het vredesverdrag. Genoemd worden onder andere het beslag leggen door Israël op Arabische grond, het bouwen of uitbreiden van nederzettingen en het wijzigen van de demografie van de regio Jeruzalem.

Het Uitvoerend Comité besloot ten slotte tot de oprichting van een commissie die 'een grootscheepse dialoog met alle Palestijnse krachten en personen' moet beginnen. Slechts acht van de achttien leden van het hoogste Palestijnse beleidsorgaan woonden dinsdag en woensdag de bijeenkomst in Caïro bij. Tegenstanders van het vredesproces boycotten het comité.

Radicale Palestijnen hebben woensdag de oprichting bekendgemaakt van de Arabische Coalitie tegen het Israëlisch-Palestijnse vredesakkoord. Bassam al-Shakaa, een populaire voormalige burgemeester van Nablus, zei dat de Arabische Coalitie zal oproepen tot het aftreden van PLO-voorzitter Arafat. 'Dat is het enige logische om te doen na zijn totale mislukking', aldus Shakaa, die bij een bomaanslag door joodse extremisten in 1980 beide benen verloor.

Shakaa verklaarde dat de nieuwe oppositiegroep probeert 'het Palestijnse volk onder één leider en één instantie te verenigen, nu de PLO er niet langer aanspraak op kan maken de vertegenwoordiger te zijn van alle Palestijnen'.

Volgens Palestijnse bronnen is de groep de eerste organisatie op de Westoever die zich tegen het vredesproces verzet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden