Plek genoeg voor de herten

Wat een bespottelijk plan. Amsterdamse politici willen de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen transporteren naar natuurgebieden in Zuidoost-Europa. Er zouden te veel herten in de Waterleidingduinen zijn, waardoor die dieren honger lijden. Wel, laat ik even wat zaken duidelijk maken.

In de Waterleidingduinen heb je weliswaar veel herten, maar in de naastgelegen duingebieden - Middenduin en de Kennemerduinen - kom je ze nauwelijks tegen. Ik weet dat, want ik loop in alle drie gebieden wekelijks hard op verschillende tijden. Ga zelf eens kijken in de Kennemerduinen, zou ik zeggen. Dus dat idee om de herten te transporteren slaat nergens op. Het is enkel bedoeld om mensen zand in de ogen te strooien.

Na een 'onderzoek' naar de mogelijkheden van een grootscheeps transport zal de conclusie luiden: de verhuizing kost te veel, er zit dus niets anders op dan de herten af te schieten! Maar daar trap ik niet in.

Want die herten kunnen simpelweg naar de Kennemerduinen worden overgebracht. Daar hebben ze een zee van ruimte. Bovendien, waren de ecobruggen die over de Zandvoortselaan, het spoor en de Zeeweg zouden worden aangebracht niet juist daarvoor bedoeld?

Overigens is de brug over de Zandvoortselaan, die de Waterleidingduinen verbindt met het Middenduin, bijna klaar. Nog even en die herten kunnen dus zonder ingewikkelde overzettingen zelf naar Middenduin wandelen.

Hans Jansen, Haarlem

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden